Îndârjit critic al apologeţilor victoriei Occidentului în ‘războiul rece’, V.B. clamează ritos : “ Occidentul nu a câştigat nimic”! ba chiar, democraţia de tip liberal, incapabilă să poarte un război ideologic, s-a lăsat pe nesimţite cotropită de social-democraţie, care nu este altceva decât un socialism cu faţă umană. După cum se poate vedea, toată floarea intelectualităţii academice suferă de un soi de ‘maladie roşie’ de tip neo-socialist, iar socialismul triumfă prin intermediul ‘politically corectness’! Pentru că a cam dispărut clasa muncitoare în societăţile post-industriale, neo-stânga îşi impune ideile prin intermediul minorităţilor de tot felul : sexuale, etnice, religioase, etcetera. A face parte în aceste condiţii dintr-o majoritate normală, a devenit un fapt suspect în sine şi deci blamabil.
Sever critic al URSS şi al kaghebismului încăpăţânat să conducă lumea în orice condiţii şi cu orice preţ, fostul dizident, arestat in nenumărate rânduri şi totalizând înainte de a fi expulzat 12 ani de temniţă, inclusiv în carcare individuale, V.B. încearcă o dată ajuns în occident să alerteze lumea prin toate mijloacele de care dispune, de pericolul sovietic : conferinţe, audienţe la personalităţile de prim rang, ale politicii mondiale şi în pofida faptului că ‘detestă să scrie’, cărţi; cărţi care se vând în tiraje de milioane de exemplare : Russia’s Other Writers, 1970; La dissidence,1972; To Build a Castle,1978; URSS: from Utopia to Disaster,1990; Judgement in Moscow,1995. Unele, traduse şi în limba romană.
Vladimir Bukovski clamează că principala eroare a Occidentului a fost în 1991, când după lovitura de Palat de la Moscova zădărnicită de Ieltzin, nu a fost organizat un proces de tip Nurnberg, organizat chiar la Moscova, la care Rusia să fi fost dekaghebizată. – Frumoasă idée, dar cam naivă – cred eu. V.B. dă de exemplu Germania, unde dacă nu s-ar fi produs denazificarea şi deci cancelar ar fi fost instalat un înalt responsabil nazist … etcetera …
Alte condiţii istorice, alte vremuri, teorie, dar cam atât. Se ştie că nu foloseşte la nimic invocarea unei istorii contrafactuale.
Altă idée a lui VB este pericolul ca nu cumva UE să devină UERRS, iar despre NATO crede ca şi-a pierdut obiectul de activitate şi a devenit ‘o alianţă impotriva Afganistanului’. HM !
Mai crede VB că a fost justificată intervenţia in Irak contra lui Saddam ca urmare a evenimentelor din 11 Sept 2001, dar că prin declanşarea unui război ‘total’ împotriva terorismului, SUA dau dovadă de naivitate, pentru simplul motiv că ‘terorismul’ nu poate fi definit exhaustiv şi convenabil : ce înseamnă pentru unii terorist, pentru alţii înseamnă luptător pentru dreptate. Nu spune nimic V.B. despre folosirea a două scări de valori, dintre care una vădit falsă.
Alături de văduva altui dizident notoriu – Andrei Zaharov – , trimite scrisori de protest preşedintelui SUA de câte ori crede că trebuie…
Consideră pe bună dreptate că Gorbaciov nu avea nici cea mai mică intenţie să distrugă sistemul, ci numai să-l reformeze şi chiar îi demonstrează ‘Doamnei de Fier’ că revolta prelungită a minerilor (iar minerii) care era cât pe ce să pună capăt carierei sale politice, a fost finanţată de sovietici, în urma unei operaţii avizate de însuşi Gorbaciov!
Cartea care mi-a prilejuit această foarte scurtă prezentare a lui VB a apărut la Humanitas în 2003 şi este alcătuită în special dintr-un lung schimb de mailuri ( iulie 2002-iulie 2003) între el şi doamna Doina Jela, o conferinţă la NEC sub patronajul domnului Andrei Pleşu, căteva dezbateri în publicaţia virtuală Front Page Magazin şi se încheie cu un interviu acordat ziaristului Jamie Glazov tot pentru FP Magazine, în care este dezbătută ‘lumea post Irak. Lume complicată pentru că SUA si Occidentul încă îi mai consideră parteneri valabili pe ruşi, chiar dacă “Rusia de astăzi este un stat schizofrenic, cu un picior în trecut şi cu celălat în aer, pregătită să-l aşeze în viitor, dar deocamdată nefăcând-o.”
Într-un fel, Valeriu Bukovski chiar are dreptate; inclusiv la noi, în România, structurile de putere care au dictat înainte de 1990 dictează şi astăzi, atât factorul economic dar şi cel politic, numai că de pe alte poziţii : înainte ne interziceau să vorbim dar ne ascultau din toate poziţiile atât legal cât şi mai ales ilegal, iar acum, putem să vorbim ce vrem, dar îşi interzic lor să ne asculte. Iar când va face şi România pasul acela in viitor, rămâne de văzut …
Ziua buna, tibi! Coincidenta probabil, ultima mea postare e inspirata, in principal, de o conferinta de pe youtube a dizidentului, ale carui previziuni la adresa uniunii europene par a fi confirmate de evolutia euro pe fondul crizei crizei financiare mondiale. Articolul Clarei Berlinski din Journal City vorbeşte de ascunderea documentelor fostei Uniuni Sovietice, ceea ce pare o chestiune deliberata pentru ca „istoria sa fie uitata” (postare interesanta pe „Patruped bun”…) Dac-as suferi de „teoria conspiratiei” as spune ca si recenta tragedie poloneza de la Katyn, se potriveste cu aceasta politica 🙄
Servus nora
Nu ma pricep eu la politica prea mult, dar situatia asta atit interna cit si internationala m-a băgat în ceaţă complet. PIIGS crapa, UE se destrama, eurio a luat-o la vale, etc de nu mai stiu ce este pe lumea asta. 🙄
Despre teoria conspiratiei nu mai stiu nici eu ce sa spun; sper din tot sufletul ca noua tragedie de la Katyn sa fie un accident nefericit, dar atita tot !
tibi, da, e mai bine sa nu avansam cu suspiciunile, mai ales ca nu s-a facut inca lumina in acest caz, altfel cadem in paranoia 😉 🙂
nora,
Asta am spus de la inceput, asta spun acum, si asta sper sa spun si cind ancheta se va incheia. Altfel … ar fi alta tragedie. Probabil mult mai mare. 😦
„Este cumplită tragedia petrecută astăzi, tragedie în care într-un accident aviatic şi-au pierdut viaţa mai mulţi demnitari ai statului polonez. Pe mine mă oripilează pierderea brutală a vieţilor indiferent dacă acest lucru se petrece prin căderea ‘păsărilor de fier’ , sau prin deraierea ‘teleguţelor pe cale ferată’ , sau prin ciocnirea involuntară – sper !- a unor bolizi avan motorizaţi, conduşi pe şosele de indivizi conştienţi sau mai puţin. Această tragedie este o tragedie ca atît de multe alte tragedii. Sper să nu cădem în părerea conspiraţionismului. Nu pot să cred că cineva a gîndit această TRAGEDIE ÎN MOD CINIC, premeditat. Ar fi prea grav acest lucru încît să-mi permit sa-i dau crezare. Este desigur, o coincidenţă nefericită că această tragedie, s-a petrecut pe fondul unei acţiuni de comemorare a victimelor de la Katyn. Dar atîta tot. SPER. Am zburat şi eu în urmă cu mai mulţi ani, cu un TU-154. Credeam că aceste veritabile sicrie zburătoare, nu mai sunt în uz. Condoleanţe sincere, familiilor victimelor.” 10 aprilie 2010
Da, tibi, e corect, si eu am scris cam in acelasi ton, atunci, daca-mi amintesc; si asa avem parte de surprize bulversante macar sa nu ni le imaginam daca inca nu sunt dovezi.
Asa este nora
Cit priveste problema cu Boc, Basescu si remanierea
raspund aici ca acolo a inceput muzica de calitate 🙂
https://tiberiuorasanu.wordpress.com/2010/05/06/jos-guvernul-boc/
tibi, cred ca ai intuit bine motivaţia pentru care Basescu n-a renuntat la Boc. Ramane, insa, o intrebare, sau parere de rau ca n-au facut aceasta manevra dureroasa mai din timp. Fiecare zi, saptamana de intarziere a contat. Nu ma-ndoiesc ca sub ailalti pana acum eram ingropati si terminati. Asa e , mereu ne suparam mai tare pe cei de la care asteptam mai mult.
nora
Din cit imi aduc aminte : imediat ce psd a facut scut in jurul lui Nica si a parasit guvernarea, a trecut motiunea de cenzura desi, tocmai urma sa avem negocieri cu FMI.
Au urmat alegerile prezidentiale. Imediat dupa alegeri, am avut o postare pe 17 dec 2009 cu care ai fost de acord.
Acum. Guvernul Boc trebuia instalat cit mai urgent ca sa se limiteze durata crizei politice.
Cind trebuia schimbat guvernul Boc ? In toata perioada asta ma avut o groaza de prioritati si vistieria goala, prin grija Taricenului si a Fosganianului.
Presiunea sindicala a fost si este uriasa.
CCR distruge orice initiativa guvernamentala.
Deci. Eu cred ca la toamna, vom avea un nou guvern.
Fie guvernul va fi format de pdl cu alt premier, fie vom avea anticipate.
Mai tirziu, am sa pun pe blog un pamflet pe aceasta tema.
Sarcastic. Stiu ca o sa capat ceva bastoane, dar asta E.
Buna seara tibi!
Multe din previziunile lui V.Bukovski se adeveresc in ultimul timp,iar analiza facuta kaghebismului sovietic este cat se poate de real.
Din pacate liberalismul european a involuat,astazi defileaza impreuna cu social-democratia , militand pentru intarirea statului social. Se mai produce cate o bresa in stangismul european prin victoria conservatorilor din UK.
Avand exemplul denazificarii,trebuia urmat de dekaghebizare si zic eu decomunizare in fostele state satelite printre care si Romania. Si eu sunt de acord cu decomunizarea ,altfel nu scapam te tarele comunismului nici intr-o suta de ani. 🙂
ps.numai intru si eu in discutie la tema arzatoare a zilelor din urma cu guvernul si remanierea.Imi cunosti punctul de vedere: este in consens cu al tau. 😆
Seara buna dora !
Pentru mine Bukovski este un personaj cu multe aspecte dubioase; foooarte multe.
Despre tema anterioara, nu-i problema ! 🙂
OK !
Mulţumesc pentru participare. Noapte bună, ALL !
Am o postare nouă. Un pamflet. Liber la înjurături.