“Căpitanul Mihai Vlaicu intră mohorît în căsuţa în care erau încartiruiţi. Îi era grozav de dor de Maia – tînăra şi frumoasa lui nevastă – şi de Paul, care avea să împlinească cinci ani în curînd … Peste silnicia războiului, primise o însărcinare nouă şi ingrată. Să depisteze … calea prin care aprovizionarea frontului era sabotată eficient şi sistematic … Întărise paza, dar parcă hoţii erau duhuri! …Se uitase toată seara la popotă în ochii soldaţilor lui. Văzuse suferinţă, durere, dor de casă, … dar nu vulpea ticăloasă, nu un chip de dihor. – Şi atunci cine ?”
Întrebare adresată sergentului Corvin, ordonanţa sa, “băiat de ispravă, din părţile Brăilei … (în care ) simţea că îşi poate pune toată nădejdea … Atîta păcat avea : că-l furau gîndurile la mîndruţă … la Mihaica cea zvăpăiată … – Să nu zic cu păcat, dom’ căpitan … părere de ţăran … – Zi fecior, zi … -Io, n-aş căta mai departe de mîna hrăpăreaţă a lu’ Fănică, plotoneru’ de la intendenţă … – Măi, Corvine, le fură, le fură! … Da’ unde le depozitează mă, băiete, că atîtea căruţe de medicamente, bocanci şi conserve … nu le doseşti în pălărie, nu ? … – Dom căpitan, Ilie zice că, Fănică doseşte numa’ la socoteală … la ce a mirosit Ilie, efectele ajung numai la catastif … la un convoi de trei căruţe, două ajung în corturile intendenţei, una ajunge la loc umbrit”.
Ilie, care “s-a … băgat la hamalîc la Fănică, să-i pice şi lui o pită albă” cam prinsese şpilul afacerilor lui Dobritza. Cum îl mulsese pe fostul bancher – tot un prădător – Rudy Blum, de tot ce avea acesta prin băncile din Elveţia, ameninţîndu-l cu moartea, cam care era şpilul cu căruţele de la intendenţă, apoi, îi povestise lui Corvin, iar acesta îi spunea acum, căpitanului. “ – Care Dobritza, mă, Corvine, că pe plutonierul nostru îl cheamă Dobrescu Ştefan. – Asta în catastife de cătănie, dom’ căpitan … da’ la el în sat, toţi îl ştiu de Ştefan Dobritza”.
Simţind la timp că vine urgia războiului, şi auzind de prigoana suferită de evrei, Dobritza îşi românizase numele, că de, nu mai era de bon ton să fii un ovrei prăpădit. Înainte de război, Ştefan lucrase la o bancă. Priceput şi norocos, înţelesese foarte bine cum merg afacerile bancare, bursa şi alte daraveli unde se învîrt banii cei mulţi. Primise şi o veritabilă lecţie de viaţă de la o altă lichea ca şi el, un bancher care venise cu treburi în România, Borin Alois : “am învăţat germana şi engleza impecabil gramatical, mersul afacerilor, rostul operaţiunilor bancare şi de bursă, ca să rămîn după război un amărît, un coate goale?”
Nici vorbă de aşa ceva ! Dobritza era hotărît să intre în grupa mare a bogătaşilor lumii. De asta fura, spolia şi îşi trimetea agoniseala în băncile elveţiene, la fereală. Ca un veritabil prădător ce era, Dobritza simte din comportamentul lui Ilie că i se pregătea ceva. Simte că dacă nu acţiona repede şi hotărît, toată strădania sa avea să se ducă pe apa sîmbetei. Fără ezitare îl ucide pe Ilie, apoi profitînd de un atac firav al nemţilor îl ucisese mişeleşte şi pe căpitanul Vlaicu. Sergentul Corvin, îl bănuie imediat pe Dobritza, dar la vreme de război, cine mai stă să-l asculte ? În nici-un caz căpitanul Lepădatu, care îl duşmănea pe Vlaicu şi era în bune relaţii de amiciţie cu Dobritza. Atît Ilie cît şi Vlaicu, aveau să fie daţi dispăruţi în luptă, decoraţi post-mortem şi gata !
Corvin, mai are o rană dureroasă : Mihaica “cea mai frumoasă din sat. Şi sprintenă la minte mai ceva ca un sobor de popi. O plăceau toţi flăcăii, că era prima la horă şi, mai ales, veselă fără pereche”. Şi harnică pe deasupra. “Lui Corvin îi spunea inima că-l aştepta cu dor aprins şi gînd de măritiş. Doar de ţaţa Catrina, mă-sa, avea o grijă că o tot mîna pe biata Mihaica să se mărite. – Mărită-te, arză-te-ar focu’ să te arză, să nu-mi faci vreun pocinog! … că …la ochii tăi alunecoşi şi fire de lipici … de n-am ajunge batjocura satului, cu prunc slobozit dintre flori, arză-te-ar para focului să te arză!”
“Ştefan Dobritza socoti că alt folos însemnat e greu de tras de pe urma frontului românesc … şi, ca un negustor care-şi cunoştea precis rosturile, îşi zise că e timpul pentru alt soi de afacere”.
Povestea poveştilor povestite de Doina, va continua repovestită, curînd.
BLOGUL ZILEI http://doinapopescu.wordpress.com/
„Povestea poveştii povestite de Doina…”
Mă concentrez foarte serios să nu citesc „povestea poveştilor povestită de Doina… „
Corectat. Mulţumit ?
Salutare!
Tibi, OK, atunci eu voi povesti „Amintiri din copilărie”, ca să nu schimbăm autorul.
PS. Eu n-am zis că era greşit scris şi nici nu era. Aveam doar eu o problemă de interpretare. Acum, după ce ai modificat, sunt mai nesigur că Doina va avea un asemenea curaj.
Salut Băşcăliosul !
Într-un fel, chiar la acea „poveste a poveştilor” am vrut să fac trimitere.
Doina, a reînsufleţit o întreagă lume; lumea în care au trăit mare parte dintre bunii şi străbunii săi; lume pe care ea a transfigurat-o în „proza sa afurisită” REZISTÎND să o descrie autobiografic.
Toate personajele sale au corespondent în real, dar au fost literaturizate magistral.
Numai citind foarte atent reuşeşti să localizezi personajele : bunicii, părinţii, mătuşille sale ŞI NU NUMAI, îşi au locul lor în poveştile Doinei.
În acest şir de postări, eu nu încerc decît să scot în evidenţă două personaje : Dobtritza şi Corvin.
Abia la urmă voi încerca o interpretare personală, a lumii descrise de Doina.
ps. Nu prea cred că are Doina timp astăzi, să-mi corecteze ceva erori.
Astăzi, sărbătoreşte 21 de ani de cînd s-a căsătorit. 🙂
Buna dimineata!
Nu va certati ca vremea ne surade!
Vezi, tibi, si eu am remarcat notele biografice din povestirile Doinei si cum spui ,literaturizate magistral”.I-am spus-o si ei in putinele mele comenturi.
Ma duc la ea s-o felicitez.Imi venea sa zic „flecirez”,dar ea nu cunoaste sensul sintagmei. 😆
servus dora !
Nu ne certăm.
Băşcăliosul chiar mă ajută cu remarcele sale foarte bine venite.
Flecireaz-o dora, că merită ! 🙂
Doina,
La mulţi ani de viaţă şi căsnicie!
Să ai parte de sănătate, împliniri pe toate planurile, numai bucurii din partea copiilor şi nici rugbistul să nu se lase mai prejos, ca să prindeţi medalia de aur şi… mai vorbim după aia!
Tibi, Dora, Băşcăliosul,
Vă mulţumesc la toţi pentru urări şi vă doresc şi vouă zile senine şi numai bucurii!
Am făcut o postare în care l-am pus pe rugbist la insectar. Aşa-i trebuie dacă i-a trebuit însurătoare de la 20 de ani!
Doina,
Şi eu m-am însurat de tinerel, la 22 de ani.
M-am smiorcăit când am încercat să-l conving pe tatăl meu să fie de acord şi pe la 27 de ani am plâns fiindcă îl convinsesem cu 5 ani în urmă. 🙂
Să zicem că musiu rugbistul a fost mai norocos. Zice că dacă ştia că e aşa bine să fie însurat mă căuta şi mă lua de la 12 ani!
Am glumit în ultima parte.
Am avut noroc, inspiraţie sau viziune cu carul, când mi-am luat nevastă la domiciliu.
În general este meritul nevestei. Indiferent ce cred bărbaţii, în realitate noi suntem cele care alegem. În funcţie de inspiraţie şi viziune, evident… 😉
Ce să spuneţi şi voi… 🙂
Dacă ar fi adevărat în toate cazurile, ni s-ar cuveni o sărbătoare internaţională: ziua robotizării bărbatului, dacă nu cumva şi asta e de fapt ziua femeii.
Oricum, femeile aleg… să facă şi multe altele în locul bărbaţilor. Mai sunt şi tăntălăi, dar ei sunt într-adevăr aleşi… de soartă. 🙂
Adică de (con)soartă. 🙂 (de la consens… emanat ca la (r)evoluţie)
Ei, n-o lua în tragic! Se mai alintă şi fetele!
Doina,
ma inspaimanti!Cum sa-l pui pe rugbist la insectar?Acolo trebe,musai sa-i infigi un ac in spate,or,bietul, cred ca-i prea inocent sa suporte un asemenea supliciu.
Inca o data „flecirari” cu ocazia aniversarii casniciei voastre si multi ani la fel de fericiti.Intreaba-l pe tibi cum se traduce „flecirarea”! 😆
Dora,
Insectarul este doar o figură de stil!
În fapt i-am lipit pozele cu miere. Noi am avut parte de-un butoi mai mare şi n-am epuizat încă primul strat. Îl consumăm cu mare precauţie fiindcă lumea zice că în stratul următor este numai fiere! 😛
Bascaliosul,
tu esti uneori atat de subtil ca io ajung sa ma scufund in neant cautandu-te! 😆 😆
Dora,
Asta nu-i nimic.
Să vezi cum e când îmi caut singur subtilităţile… pierdute în mine însumi! 🙂
Ioi, seara bună dragilor ! 🙂
Bine v-am găsit bucuroşi ! 🙂
Mulţumim, ne-am simţit ca acasă! 😛
Mă bucur tare mult că v-aţi simţit bine ! 🙂
Am avut ceva trebuşoare de făcut. Corvin ştie . 😛