Nu ştiu cît de conştienţi sunt creştinii, că o călătorie la Vatican ar fi un soi de pelerinaj obligatoriu, aşa cum musulmanii clamează, că o călătorie – pelerinaj – la Mecca este obligatorie pentru un bun musulman. Nu ştiu ce părere au alţii despre acest lucru. Fiecare poate să creadă ce vrea. Eu am avut norocul de a merge la Vatican. Am ajuns acolo, la VATICAN, ca un turist oarecare, şi am plecat de acolo încredinţat fiind, că taina sfîntă a Dumnezeirii, este la îndemîna oricui. La îndemîna oricui vrea să primească în cugetul său, revelaţia. Numai văzînd pe viu, la faţa locului, toate splendorile aflate acolo, te poţi încredinţa de faptul că numai iscusinţa umană ar fi fost insuficientă pentru construirea Catedralei Sfîntului Petru şi a tuturor clădirilor aferente care găzduiesc splendori artistice de neînchipuit. Fără graţia divină, acele minunăţii ar fi fost imposibil de înfăptuit, de la proiectare pînă la realizarea propriu-zisă, realizare întinsă pe parcursul a mai multor veacuri, prima biserică fiind construită în 326, deasupra mormîntului Sfîntului Petru. Actuala Basilică, a fost construită între 1506 şi 1626, de arhitectul Bramante, se întinde pe 15.000 metri pătraţi, cupola – realizată după planurile lui Michelangelo – atingînd 119 metri înălţime.
La dispoziţia publicului sunt patru kilometri de galerii pline de muzee tematice, de capele, şi de locuri de trecere pline de picturi şi de sculpturi, de covoare şi de mozaicuri, de vitralii şi de dantelărie lucrată în piatră, care mai de care mai faimoase şi mai fascinante.
Cea mai faimoasă capelă, Sixtina, a fost construită între anii 1472 şi 1483, are formă dreptunghiulară şi are dimensiunile 40,93 pe 13,41 metri, corespunzînd dimensiunilor Templului lui Solomon. Capela este decorată cu lucrările unor artişti celebri ai Renaşterii, printre care Pinturicchio, Grirlandaio, Boticelli. Între anii 1508 – 1512, tavanul Capelei a fost pictat de Michelangelo, pînă atunci tavanul fiind decorat numai ca un albastru plin de stele, închipuind cerul. Între 1535 şi 1541, tot Miclelangelo pictează pe peretele de deasupra altarului, „Judecata de Apoi”.
Criptele adăpostesc mormintele a aproximativ 170 dintre cei peste 260 de papi, începănd de la Sfîntul Petru pînă la Papa Ioan Paul al II-lea.
Musai de vizitat !
Cu siguranta este vorba de interventia gratiei divine.Nu intamplator au fost reuniti cei mai vestiti artisti:arhitecti,sculptori,pictori -Bramante, Michelangelo,Ghirlandaio,Boticelli,Rafael(camerele vaticanului -Scoala ateniana-1510).
Imi pare rau ca nu sunt vizibile lincurile
Iar mie imi pare rau ca n-am vazut splendorile Vaticanului decat din fotografii,diafilme,filme.
Dar sper sa am ocazia sa ajung si eu la Roma
dora dragă,
sînt sigur că vei ajunge la Vatican, anul următor… 🙂
Încă ezit. Parcă aş începe cu Moscova…
Dacă vrei să obţii rezultatul maxim – negativ/pozitiv – este chiar indicat…
tibi servus!
Pe mine ma sensibilizezi la maximum de fiecare data cu asemenea teme.Ma inchid ce-i drept in cotlonul constiintei mele si dialoghez cu mine insami si ma simt excelent. 😆
http://www.iturism.ro/fotografii.php?poza=48&ida=1962&album=Italia,%20Roma
http://www.travel-images.com/photo/photo-vatican39.html
Ce rau imi pare ca nu reusesc sa dau linkuri cu imagini directe.Dar sunt frumoase,zic eu.Merita sa le deschizi. 😆
Servus dora !
Mă bucur dacă îţi fac plăcere postările mele. 🙂
ps. stai liniştită; pozele puse de tine se deschid şi sunt excelente. Mulţumesc !
Îi mulțumesc lui Dumnezeu, am făcut-o și când am ajuns acolo.
Am bătut cu piciorul locurile astea minunate, am văzut piața, după ce am urcat toate scările , în spirală..
Eternițăți de-o clipă!
Sau clipa imensă a unei eternităţi…
[…] Stropi de suflet, Supravieţuitor, Tanya, Teo Negură, Tequilawinter, Theodora Marinescu, Tiberiu Orăşanu, Transildania, Umograf, Vladimir Ionaş, Vlady şi […]
[…] locurile pe care le-am vizitat cu ceva ani în urmă, Catedrala Sfîntului Petru şi Vaticanul(AICI), locul unde am avut […]