A doua zi, îmi vine sufletul la loc. Notesul meu, se afla în autocar. Iar dacă nu ar fi fost, atîta pagubă.
Tot în aceeaşi sală (uriaşă) a acestui hotel în care am cinat, luăm şi micul dejun. Ambele nu pot fi descrise decît într-un singur mod : dezmăţ pantagruelic dacă nu chiar risipă nejustificată; nu protestează nimeni, desigur. Pot numai să afirm cu tărie că dacă cineva doreşte să facă o astfel de excursie pe cont propriu, trebuie ca mai întîi, să cîştige la loto : peste 200 de dolari americani ziua de cazare; cum vă place? Mai doreşte cineva ?
Oraşul Tiberias a fost ridicat în urmă cu circa 2000 de ani şi a fost denumit după numele lui Tiberius Augustus. Este unul dintre cele patru oraşe sfinte ale evreilor. În acest oraş au trăit mulţi rabini renumiţi, printre aceştia fiind chiar şi Maimonide. Domnul ghid reaminteşte că Talmudul, este tălmăcirea legilor lui Moise. Nu apucăm să mergem prea mult prin oraş şi oprim.
Vom vizita fabrica de diamante din Tiberiada; vorbă să fie fabrica; vom vizita de fapt, magazinul fabricii. Primim ceva amănunte despre această industrie în care sunt angrenaţi circa 10 mii de şlefuitori de înaltă calificare; această industrie are filiale în toate oraşele din Israel; micile ateliere particulare s-au unit pentru a putea rezista; această industrie, are o colaborare strînsă cu De Beer, cel mai mare producător de diamante; Israel prelucrează circa 60 % dintre pietrele preţioase din lume.
Apoi, ne preia pentru explicaţii, Tanya din Chişinăăăău. Spre deosebire de magazinul rusesc de la Nazaret, aici am voie să filmez. Doamnele se răspîndesc urgent la vînătoare de diamante. Cu greu le smulgem de acolo pentru a merge înapoi la hotel, să îi luăm şi pe cei pe care diamantele, nu îi interesează deloc!
Yardenit
A început o ploicică măruntă şi rară, adevărată mană cerească pe aceste meleaguri. Mergem spre locul amenajat cu aprobarea Ministerului Religiilor, unde potrivit spuselor domnului ghid, – “eeeem, veţi lua contact cu apa Iordanului; nu vă veţi boteza pentru că aţi fost deja botezaţi”. Are dreptate ? Probabil. Cert este că Dumnezeu ne botează pe noi toţi, evrei sau nu, cu ploaia Sa binefăcătoare.
Este destul de sigur faptul că nu acesta este locul unde Ioan l-a botezat pe Iisus. Deşi localizarea cu certitudine este destul de greu de făcut, vom vizita şi locul despre care se spune că este adevăratul loc de botez al Domnului; dar, despre asta, mai tîrziu.
Ajungem. Şi aici, ca şi la Biserica Pater Noster de pe Muntele Măslinilor, zidurile sunt tapetate cu inscripţii în multele limbi ale pămîntului, care redau episodul din NT (Marcu 1, 9-11). Mă bucur să văd că şi aici, limba română este evidenţiată. Întrarea în apa Iordanului este permisă numai îmbrăcat/ă într-un costum ritual care fie se cumpără, fie se închiriază; în acest scop sunt amenajate cabine pentru schimbarea hainelor şi cabine cu duşuri. Vremea astăzi este rece aşa că, nici nu poate fi vorba despre îmbăiere. Care intră în Iordan desculţ, care atinge apa numai cu mîna aşa cum am făcut eu, dar cam atît. Bineînţeles, ieşirea se face prin magazinul de suveniruri, unde doritorii pot cumpăra obiecte care să ateste trecerea lor prin acest loc. Apoi, plecăm.
Muntele Sfînt
Este vremea să începem să vedem locurile unde Iisus a activat aproximativ doi ani şi jumătate; locurile unde a predicat; locurile unde a săvîrşit cele mai mari minuni (hrănirea mulţimii cu doi peşti şi cinci pîini, oprirea vîntului, locul unde Iisus a mers pe apă; apoi, casa lui Petru unde Iisus a fost găzduit, ş.a.).
Începem prin a vizita Mănăstirea de pe Muntele Sfînt (al Beatitudinii), construită de Franciscani în 1930. Şi aici, mai mult am filmat decît am notat. Frumuseţea locurilor te uimeşte suficient încît, să-ţi lege limba sau gîndurile. Ce atîta vorbăraie ? Puţină pioşenie nu a stricat nimănui! Lîngă o mică şi frumoasă capelă, domnu ghid ne citeşte Predica de pe Munte. (Matei 5, 3-11 şi următoarele). Frumos gest din partea domniei sale!
###
Primesc de la Teofil
salut @tibi,
Despre Tveria – Tiberias am scris destul de mult in postarile mele despre Miriam ha-Migdalit (Maria Magdalena). Din punct de vedere al crestinismului, orasul este extrem de important.
Acolo (in Tveria) s-a nascut prima comunitate crestina in sensul pe care il cunoastem noi astazi. Nu am sa inteleg niciodata de ce crestinii considera Nazaretul sau chiar Ierusalimul orase mai sfinte decat Tveria.
salut @tibi,
Despre Tveria – Tiberias am scris destul de mult in postarile mele despre Miriam ha-Migdalit (Maria Magdalena). Din punct de vedere al crestinismului, orasul este extrem de important.
Acolo (in Tveria) s-a nascut prima comunitate crestina in sensul pe care il cunoastem noi astazi. Nu am sa inteleg niciodata de ce crestinii considera Nazaretul sau chiar Ierusalimul orase mai sfinte decat Tveria.
Salut Teofil ! 🙂
Am inclus comentul tău în postare şi am făcut linck spre blogul tău unde ai scris despre acest subiect.
Nici măcar ghidul nu ne-a spus (sau poate nu am fost eu atent) prea multe despre creştinii din Tveria, iar pe lîngă Migdalit am trecut în viteză, etc…
Nu ştiu cît preţ pun teologii pe adevărul academic; cred că mai degrabă aceştia sunt interesaţi să apere dogma în forma pe care o cunoaştem acum.
Aşa cum bine ai spus, accentul se pune prioritar pe tradiţie, în dauna adevărului istoric.
Pînă la urmă pentru oamenii obişnuiţi, aceste lucruri contează mai puţin.
Fac pariu că 99 % dintre cei care se crucesc în faţa oricărei biserici întîlnite în calea lor, nu au citit integral nici VT şi nici măcar NT. Aşa căăă…
tibi, salut!
Armonie şi bucurie:
http://romaniadindiaspora.ning.com/video/andre-rieu-hava-nagila
Nora, dragă nora, ce cadou frumooooos ! 🙂
Mul-ţu-meeeesc ! 🙂
Prietene @tibi, crestinii din Tiberias au fost Apostolii lui Iisus, majoritatea lor pescari de pe malurile lacului Kineret – Marea Galileiei
Dragă Teofil, probabil că se pune preţ mai mare pe Capernaum, pentru că aici a locuit Iisus doi ani şi jumătate, găzduit de Sfîntul Petru.
Am scris o leacă despre asta în postarea următoare.