Pe acest munte din apropierea oraşului Capernaum, obişnuia Iisus să predice. Dacă nu mă înşel prea tare, prin predica de aici, s-au pus bazele creştinismului. Aici a spus Iisus, că El nu a venit să strice legea ci, să o ‘plinească’.
Iată ce spune Evanghelia după Matei : click aici
Voi, ce credeţi ?
UPDATE : BLOGUL ZILEI : http://iu.nazareth.ro/?p=126
Fericirile, cele mai pline de dragoste şi speranţă cuvinte ale Mântuitorului, aici au fost spuse, pe muntele Binecuvântării 🙂
Servus, Tibi 🙂
Servus nora!
Şi am avut fericirea de a vedea la faţa loculuii, despre ce este vorba în NT, dar şi cîteva locuri despre care vorbeşte VT. 🙂
Tibi, salut,
Am urmarit cu placere ultimele postari si am vrut sa pun „like” dar nu mi se permite de la wordpress. Inca nu stiu cum se rezolva problema.
Postarea de mai sus este foarte interesanta pentru mine, este prima data cand citesc ceva din noul testament. Am recunoscut in cele scrise, legi care sunt din „Thora”, adica vechiul testament, cel care e sfant pentru evrei de mai mult de 5000 de ani. Poate ca aici este locul sa subliniez cat de puternica este la evrei legea Thorei. Nu e voie sa schimbi nici macar o litera.
Comentari sunt foarte multe, dar cartea Thorei in sine este neschimbata de mii de ani. Pe acest fond Iisus a intrat in conflict cu marii preoti de atunci (cohanimi).
servus Salomea!
Mulţumesc pentru că urmăreşti postările mele. Despre „like” ştiu că este uşor accesibil celor care au deja un blog; nu ştiu cum funcţionează pentru ceilaţi postatori.
– – –
Mulţi oameni uită că atît Iisus cît şi ceilalţi 12 Apostoli au fost evrei, născuţi în legea iudaică şi care au trăit ca evrei.
Ştiu că Thora este transmisă pe cale scrisă de masoreţi, care fac legămînt înainte de a începe să scrie să nu scoată şi să nu adauge nici-o literă pentru că dumnezeu este cartea şi cartea este Dumnezeu şi dacă s-ar schimba cartea, întreg universul ar fi în pericol. (Parcă aşa se spune în tradiţia evreiască, nu ?).
Ştiu şi de ce sînt atît de multe comentarii : neexistînd vocale, posibilităţile de interpretare ale Pentateuhului sunt nelimitate, nu ?
– – –
Sărbători fericite vă urez şi eu.
Paştele creştinilor, atît ortodocşi cît şi catolici, este în această duminică .
Noi santem acum in sarbatoarea de Pasti, cand memoram iesirea din Egipt, formarea poporului evreu si primirea Thorei, pe muntele Sinai, in timpul acelui drum indelungat, de 40 de ani , prin desert.
Stiu ca in curand are loc si Pastele crestin, deci va doresc sarbatori fericite,si numai bine.
Tibi, cand am scris mai sus de comentarii m-am referit de fapt la „Mishna” si „Talmud”. „Mishna” este o serie de 6 carti, denumita si „Thora orala”, a fost transmisa la inceput , verbal, din generatie in generatie. Mishna contine dezbateri in centrul carora sunt legile Thorei scrise. Mai tarziu a fost adusa si in scris. Autorul esteconsiderat un intelept ,Iehuda Hanasi, din secolul 1 sau 2, e.n. Talmudul a fost scris mai tarziu, si el reprezinta comentari si dezbateri asupra celor scrise in Mishna. Au fost scrise doua talmuduri, concomitent in doua locuri: In Babilonia,si in Eret Israel (asa denumim noi tara pana la crearea statului Israel}.
Mishna si Talmud se invata in scoli speciale, denumite,Ieshiva, sunt destinate numai barbatilor, si invatatul dureaza ani de zile. Azi numai cei foarte religiosi invata la Ieshiva.
Mulţumesc Salomea, pentru precizări
Am citit cîte ceva despre tradiţia evreilor dar mai am de învăţat şi de înţeles destule lucruri.
Am şi Cartea formării şi Zoharul şi mai citesc uneori din ele deşi, nu pricep chiar tot (mă avertizase Teofil că sunt cărţi dificile dar curiozitatea… 🙂 ) .
fericile, pe cât sunt de uşor de pronunţat, pe atât de dificil sunt de respectat. sau poate sunt eu mai nesupusă, dar mie mi se par dificile… când încerc singură. dacă-L iau şi pe El ca partener de trăit, e mai uşor.
eu am văzut Muntele Fericilor în septembrie, pe o căldură care-mi făcea atât de bine încât mi se părea uşor să fii fericit, chiar şi fericirea divină mi se părea atunci accesibilă.
florile din jur şi ideea că acolo ar fi predicat Fiul lui Dumnezeu m-au marcat. adevărul este că nu poţi să nu te schimbi, dacă pentru asta ai fost acolo. dacă te duci pentru cumpărături, sigur că te schimbi şi atunci – de haine, evident!
Iisus nu a intrat „in conflict” cu marii preoti. Ci ei, pentru ca erau fatarnici au dorit sa creeze un conflict stapanind bine legea oratoriei si nepunand pret pe legea inimii propovaduita de Iisus – care inseamna iubirea neconditionata fata de aproapele si intoarcerea celuilalt obraz
Tiberiu, ce fericit esti ca ai ajuns in Palestina! Ai si poze pe blog?
Hapi
Îmi amintesc : eu n-am venit să stric legea ci s-o plinesc!
Toate impresiile mele din excursia de o săptămînă din Israel, au fost publicate în ianuarie a.c. şi se găsesc la arhive începînd de aici
https://tiberiuorasanu.wordpress.com/2011/01/03/am-revenit/
pozele de la aceste postări sunt de pe net.
Am nişte filmuleţe de la faţa locului puse pe youtube.
Caut conturile şi le semnalez . Bine ? 🙂
contul nr 1 http://www.youtube.com/user/tiberiucitadin#p/u
contul nr 2 http://www.youtube.com/user/tiberiuorasan#p/u
Am inceput sa ma uit peste articolele din urma….
Ce ati pozat in primul video? Niste pesti….? Sfintiti? :)))
Am pozat un havuz cu peşti – simbolul secret după care se recunoşteau creştinii atunci – aflat în curtea unei biserici benedictine, aflată la foarte scurtă distanţă de Capernaum, fieful lui Iisus, locul unde a fost găzduit de Petru, timp de doi ani şi jumătate. Am şi de acolo cîteva filmuleţe… 🙂
Ah, da….uitasem de povestea cu pestii…..am citit mai demult despre asta 🙂
Hapi
Păi Iisus, şi-a găsit discipoli în Capernaum şi în Tiberias, dintre pescarii care pescuiau în lacul Kineret – Tiberiada; nu le-a promis El că îi va face „pescari de oameni” ?
Apoi, după declanşarea lungului martiraj, creştinii se recunoşteau între ei, desenănd pe nisip un PEŞTE. 🙂
Acum, creştinii se recunosc între ei, desenînd cruci în aer, atunci cînd trec prin faţa bisericilor.
Da, Tiberiu asa e……..