În urmă cu un an de zile, visam cu ochii deschişi, AICI pe blog, despre lumea lui Gaudi. Cum peste foarte puţină vreme acest vis mi se va împlini, am reluat acea carte la recitit pentru a fi cît de cît, familiarizat cu locurile respective. “Deţinem puţine informaţii despre formaţia sa”- spune autorul despre Gaudi. Şi adaugă : “Ştim că a făcut studiile secundare în oraşul natal, Reus, la călugării de la Escuelas Pias, că se mută la Barcelona în 1869 pentru a studia arhitectura, dar este admis la Scoala provincială de arhitectură abia în 1873, la vîrsta de 22 de ani. Pentru această perioadă, ca de altfel şi pentru restul vieţii, trebuie să ne bazăm pe mărturiile discipolilor săi care i-au ascultat şi transmis cuvintele”.
Spirit răzvrătit, Gaudi respectă cu mare greutate regulile stricte ale şcolii, ba, la un moment dat, pentru că nu doreşte să asculte indicaţiile unei profesoare, părăseşte sala de examen. Se pare că primele sale lucrări sunt felinarele din piatră şi din bronz plasate în Placa Real dinBarcelona. A lucrat ca desenator într-o agenţie, este puternic impresionat de raţionalismul francez dar spune adesea că “ trebuie să studiem Evul Mediu pentru a extrage de acolo, bunul simţ! Şi să continuam goticul salvîndu-l de flamboiant”. Ocazia vieţii sale, a fost “concursul organizat în 1882 pentru terminarea catedralei medievale din Barcelona… anul următor, Juan Martorell i Montels, cînd i s-a propus conducerea şantierului la viitoarea biserică Sagrada Familia, situată pe un teren periferic din Eixample, a refuzat, propunîndu-l în schimb pe Gaudi, care pe atunci în vîrstă de 31 de ani, a acceptat misiunea ce avea să-l ţină ocupat toată viaţa”.
Încă din 1878, Gaudi avea să definească întreg conceptul său arhitectural, astfel: “Ornamentaţia a fost şi va fi colorată. Natura nu ne înfăţişează nici un obiect care să nu fie colorat; în vegetaţie, geologie, topografie, regnul animal, totul este un contrast mai mult sau mai puţin viu de culori. De aceea, orice element arhitectonic trebuie să fie colorat”. Această concepţie va fi aplicată riguros de Gaudi, în întreaga sa operă. Fie că a fost vorba despre uluitoarea Sagrada Familia, fie că a fost vorba despre Parcul Guel, fie că a fost vorba despre casele de locuit, fie că a fost vorba numai despre mobilierul conceput special, întreaga lume a lui Gaudi este intens colorată indiferent de materialele de construcţie folosite. Gaudi s-a identificat atît de mult cu opera sa, că ajunsese să locuiască chiar pe şantierul uriaşei biserici. Trăia atît de modest, că atunci cînd a fost lovit de acel tramvai, a fost mai întîi confundat cu un vagabond. Puţin a lipsit ca în timpul războiului civil din Spania, un grup de revoluţionari turmentaţi să dinamiteze turnurile catedralei. Totuşi, Gaudi şi opera sa nu s-au bucurat de aprecierea care le este acordată actual. De-abia după ce opera sa a fost cunoscută de Salvator Dali – marele paranoic a fost revalorizată şi adusă la cotele de popularitate mondială de care se bucură acum pentru ca acum, dacă spui Barcelona, spui automat Sagrada Familia şi prin urmare, spui Gaudi.
Un cadou de la Alex
când ajung acolo, în apropierea catedralei neterminate, să te gândeşti o cipă la prietenii care aşteaptă, te aşteaptă cu poveşti. sau poate că o să am un locşor în buzunar? 🙂
psi
sigur că ai un locşor, ştii tu unde. 🙂
şi sigur că voi veni cu poveşti de acolo pentru toţi prietenii, cum altfel ?
[…] din cîte ştiu eu, şi pe placul lor: teo negură, ioan usca, carmen, luna pătrată, rokssana, tiberiu, psi-words, meşterul manole, digodana, napocel, schtiel, dana, max peter, stropi de suflet, […]
Am avut ocazia minunată să vizitez, cu ani în urmă, Barcelona! Ce oraş minunat! Ce arhitectură şi ce curăţenie. Iar splendorile arhitecturale sunt de vis! Păcat că totul a fost pe fugă (of, ghizii ăştia!) pentru că aş fi vrut să zăbovesc mai mult la fiecare obiectiv vizitat. Iar Gaudi…ce minte strălucitoare, ce idei extraordinare a pus el în practică, depăşind orice canoane!
Abia aştept, dragă Tiberiu, să ne aduci poze şi impresii de acolo. Şi vezi, să nu ratezi Fontana magica. Este un spectacol de vis!
Noi suntem pe cont propriu de data asta deci, vom zăbovi. 🙂
Mulţumesc pentru această semnalare, Alex!
Nici noi nu dăm doi bani pe Casa Poporului în timp ce nemţii şi francezii o consideră fabuloasă. Un director de hotel din Franţa îmi spunea în 2005 că o vizitase de patru ori şi intenţiona să revină.
Doina
Am vizitat-o de patru ori şi intenţionez să o mai vizitez deşi, nesimţiţii de senatori au închis balconul care dădea spre Bulevardul Victoria Socialismului (nu ştiu cum se numeşte acum) – palidă copie a Champs Elizee.
Fiecare geniu trebuie sa aiba si-un strop mic de nebunie. O nebunie frumoasa, constructiva, minunata… 🙂
Maria
Gaudi a fost un punct nodal în arta spaniolă.
Se pare că, inclusiv Picasso a fost influenţat de el. Picasso, a locuit la începuturile activităţii sale artistice, vizavi de biserica din Parcul Guel, privind vitraliile imaginate de Gaudi.
Se poate imagina deci, că pictura sa, a fost puternic influenţată de aceste vitralii, cu totul şi cu totul speciale.
Cînd voi ajunge acolo, voi spune dacă această teorie, are susţinere, sau, nu. Desigur, va fi o părere proprie, de nespecialist. 🙂
Gaudi e un arhitect special si foarte talentat dar a avut si noroc sa i se acorde credit si sa ii fie aprobate lucrarile de urbanisti, alti arhitecti, primari etc!
In ziua de azi e foarte greu sa vii cu ceva atat de ‘iesit din comun’ si sa iesi in fata, fiindca ultima moda in arhitectura e cu metale, gri, sticla, geometrie! :(((
Da Aliceee,
Gaudi a avut noroc de comanditari cu viziune şi cu foarte mulţi bani. Altă epocă. Să sperăm pentru viitoarele generaţii, că opera sa va fi, finalizată, chiar dacă din cîte am înţeles, munca la această monumentală lucrare, va mai dura cîteva zeci de ani
Dragă Tiberiu, te rog să-mi permiţi să fac o mică precizare: oricât ar vrea spaniolii să-l considere de-al lor, Gaudi a fost un catalan înfocat! Am citit undeva despre o întâlnire a sa cu regele Spaniei, aflat în vizită prin Catalunia. Când regele i s-a adresat în spaniolă, Gaudi i-a răspuns numai în catalană!
În faţa Sagradei Familia, ghidul nostru (cel grăbit!) ne-a spus cât de profund este naţionalismul catalan, încât dacă spui despre Gaudi că a fost un mare arhitect spaniol, te corectează imediat, precizând că a fost…catalan.
Oameni aprigi, catalanii ăştia! Dar şi oameni deosebiţi.
Cu mare plăcere Alex, primesc orice precizări şi chiar mă bucur foarte tare cînd le primesc pentru că îmi place să învăţ de la cei care ştiu, ceea ce eu, nu ştiu încă. Mulţumesc pentru, dragă Alex. 🙂
Ştiu destul de vag că Spania, este o ţară formată din regiuni autonome, vreo 17 şi cîteva regiuni de pe alte continente, precum Africa, de exemplu. Voi vedea la faţa locului, ce şi cum.
Tibi, salut
Iti doresc vacanta placuta si daca vei avea timp si interes, iti propun inca un obiectiv pentru Spania:relicve si amprente ale culturii iudaice care a fost foarte dezvoltata in Spania. Primii evrei au ajuns in Spania imediat dupa distrugerea celui de-al doilea Templu, in anul 70 e.n. Comunitatea evreilor a crescut si aavut si o epoca de inflorire, denumita „epoca de aur” . Din pacate, in secolele 14 ,15, inchizitia a pus capat acestei culturi .Mii de evrei au fost schingiuiti, arsi pe rug,numai pentru credinta lor. Multi au fost siliti sa se crestineze. Multi ,ca sa se salveze, s-au crestinat dar au continuat sa pastreze traditia evreilor in secret. In 1492, printr-un decret regal ( regele Fernand si sotia lui Isabela), ultimii evrei din Spania au fost expulzati.
In luna mai anul acesta, dupa 520 de ani, Spania, prin intermediul presedintei Insulelor Baleare, si-a recunoscut crimele savarsite impotriva evreilor,si le-a condamnat.
Servus, Salomea
Ştiu cîte ceva despre influenţa culturii iudaice în Spania, şi sigur că am de gînd să vizitez şi locurile în care se mai văd vestigii ale trecerii lor, pe aceste meleaguri.
Mulţumesc pentru precizări.
Voi avea o săptămînă foarte încărcată în Spania.
Noi, vom locui la Costa Brava, la circa 40 de km. de Barcelona.
Am aflat că şi aici, este prezervată o sinagogă şi un perimetru unde a fost un ghetou.
Voi vedea şi voi relata ce am văzut.
Eu inca nu am fost in Spania, cu toate ca si de la noi se organizeaza multe pachete turistice spre Barcelona, Costa Brava sau insula Maiorca.
Va doresc calatorie placuta .
Mulţumesc, Salomea!
Sper că vom dedica o zi şi insulei Mallorca unde am aflat că este o peşteră cu o acustică uluitoare. Vom vedea la faţa locului cum ne vom putea împărţi scurtul timp către cît mai multe destinaţii musai de văzut. Vom vedea.
Da, Pesterile Dragonului. Mergeti ca aveti de ce.
http://aripileluirafael.blogspot.com/2011/09/pestera-dragonului.html
Mulţumesc, Raphaelly ! Vom merge. 🙂