„Nu este greu de înţeles de ce îndatorirea de a ierta a devenit astăzi problema noastră. Pentru o anumită categorie de oameni umiliţi sau ofensaţi, a acorda iertare ofensatorului sau persecutorului lor este extrem de greu : a ierta este un efort ce trebuie într-una reînceput, şi nimeni nu trebuie să se mire dacă vom spune că această încercare este, în unele cazuri, la limita puterilor noastre.
Poţi citi restul acestui fragment, AICI . Mai ales comentariile sunt interesante!
– – –
Pe această temă a scris mai întîi, iniţiatoarea acestui joc, psi .
apoi : almanahe . Carmen . virusache . altcersenin . redsky . sara . scorpio .
[…] să citiţi şi la: almanahe, dictatura justitiei, virusache, altcersenin, redsky, sara, scorpio, tibi, cita 6 people like this post. Unlike Posted by psi on Nov 28, 2011 despre oameni şi […]
Eu sunt de acord 100% cu ultimul tau comentariu de acolo.. 🙂
Mulţumesc, scorpio. Ştii tu ce ştii. 🙂
[…] Like this:LikeBe the first […] Răspunde Iertarea « Tiberiuorasanu's Blog 28 noiembrie 2011 at […]
eu sunt într-un acord total cu faptul că iertarea nu s-a produs niciodată în istorie şi că e vorba de interese, poţi însă avea parte de pace, pe post de iertare şi pe urmă, frumuşel să începi să reclădeşti după ce ai cercetat, ai făcut nişte schiţe, socoteli etc.
aşadar, concluzionând iertarea e un steag alb.
De acord cu tine, Alma: iertarea este un steag alb pe care îl fluturi pentru liniştirea sufletului propriu; pentru pacea de care ai nevoie pentru a merge, mai departe.
[…] initiat de psi au mai raspuns provocarii: psi,virusverbalis,redsky,sara,almanahe,dictaturajustitiei,tiberiu 47.206475 27.793472 Like this:Like6 bloggers like this […]
In Vechiul Testament israelitii au pus alaturi de porunca „Sa nu ucizi” legea talionului sau „dinte pentru dinte, ochi pentru ochi”. Isus perfectioneaza Cele Zece Porunci punand la baza lor legea dragostei „Sa-l iubesti pe Domnul Dumnezeul tau din toata inima ta, din tot sufletul tau, iar pe aproapele ca pe tine insuti”. Altadata Isus continua si spune „daca cineva ti-a dat o palma pe un obraz, intoace-l si pe celalat ca sa-ti mai dea una, sau de pe cruce El se roaga Tatalui ceresc spunand: „Tata, iarta-i caci nu stiu ce fac”.
Isus ne invata deci ca trebuie sa-i iertam si pe dusmanii nostri.
Cand am iertat m-am simtit eliberata!
Aşa este Mary, aşa este.
Am numai o mică întîmpinare: filosofii gîndesc altfel decît teologii.
Filosofii scurmă alte planuri ale profunzimii sufletului uman, decît cele în care propovăduiesc teologii.
Filosofii merg mai mult pe latura mundană (bine, nu chiar toţi), în timp ce teologii accentuează latura divină a omului ( în totalitatea lor).
Unde este adevărul?
[…] pe tema iertării şi almanahe, dictatura justitiei, virusache, altcersenin, redsky, sara, scorpio, tibi, cita […]
[…] de Psi au mai raspuns:almanahe, dictatura justitiei, virusache, altcersenin, redsky, scorpio, tibi, cita , […]
[…] mai scris: psi, almanahe,dictatura justitiei, virusache, altcersenin, redsky, sara, scorpio, tibi, cita, mitzaabiciclista 45.700000 27.179722 Share […]
eu cred că iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi ar trebui să ne anime în tot ce facem.
iert? uit? cred că uit mai repede decât iert. sau cred cu tărie în binele omului. sau am certitudinea că răul odată făcut este imposibil de reparat. sau că „mortul de la groapă nu se întoarce” sau că… oricât de greu este, nu mă voi întoarce niciodată…
mă silesc să iert sau să uit? uite că nu ştiu. dar nu mă leg de dinţii şi de ochii altora. cumva, poate cu naivitate, cred că cineva acolo sus are grijă… şi că pentru tot există plată şi răsplată.
dar când pe tine nu te poţi ierta? atunci şi acolo cred că este mai grav, mai greu…
da psi, ar trebui.
problema este că nu prea reuşim.
spui tu că mai degrabă uiţi decît ierţi? te cred.
dar nu cred că răul odată făcut nu poate fi reparat…
sigur că acolo, sus, cineva are grijă.
dar. să nu uităm că tot acela, a dăruit omului, liberul arbitru.
inclusiv atunci cînd este vorba despre autoiertare…
aici este problema: dacă nu te poţi ierta pe tine însuţi, înseamnă inclusiv că nu poţi ierta faptul că dumnezeu, ne-a dăruit liberul arbitru.
probabil că asta este calea cea mai sigură de a-l nega pe dumnezeu: uitînd că el, este în fiecare dintre noi…
nu ştiu. spun şi eu…
tibi, nici eu nu ştiu cum este să nu te poţi ierta. probabil că este tare, tare greu… multe nu ştiu la rându-mi. de aceea îmi place să învăţ, să întreb când nu ştiu… şi cred cu tărie în liberul arbitru.
[…] psi si preluata de : almanahe, dictatura justitiei, virusache, altcersenin, redsky, sara, scorpio, tibi, cita, mitzaabiciclista Share this:TwitterFacebookLike this:LikeBe the first to like this […]
Farmecul vieții constă tocmai în alegerile pe care le faci, Tiberiu. Am ales să iubesc și să mă iubesc. Tot ce pot face ACUM e să dau mai departe din acest plin. Și cu cât dau, cu atât primesc mai mult.
Câteva cuvinte despre respect, iubire și iertare, cu care am fost de acord, le-am găsit la Osho. Atunci când timpul îți va permite, citește:
http://caleaspretine.wordpress.com/2011/11/22/despre-iubire-respect-si-iertare/#comment-69
Mulţumesc pentru semnalare, Monica.
Voi citi cu atenţie.
Mă bucur tare mult că ai ales să iubeşti şi să te iubeşti.
Bine ai spus: dar din dar…
Iertarea este puterea de a sterge cu buretele tabla ranilor suferite ce o purtam in sulet. Iertarea este sentimentul de iubire fata de cel care te jigneste te raneste si te badjocoreste. Puterea iertarii arata taria sufletului si frumusetea vietii. O zi faina.
Da pisicaru, aşa este dar, din păcate, nu toţi avem această putere!
Al da sus zicea, ca sa ne iubim aproapele.. :))
Şi noi, nuşinu. 🙂
Nu neaparat razbunare,dar daca o corectie i-ar face intr-adevar bine?
Hmmm, e de gîndit la acest aspect…
înainte să citesc Biblia, credeam că lucrurile trebuie puse la punct. dar cei care citeau Biblia spuneau că nu, nu trebuie să faci asta, că are Dumnezeu grijă de toate.
după ce am citit Biblia ştiţi ce am descoperit? că Însuşi Dumnezeu spune că lucrurile trebuie rezolvate şi între oameni, nu doar lăsate în seama Lui; atât în cartea lui Ezechiel cât şi în Ieremia, El pune accentul pe a spune omului care a greşit, pe a-i atrage atenţia; nu a-l pocni, e drept :-), nu a-l batjocori, dar a-l conştientiza.
eu cred într-o corectare pe care o aduci celor pe care-i iubeşti cu adevărat, o corectare, care, chiar dacă-i doare, la început, apoi îi va bucura – omul se schimbă în bine când este ajutat cu dragoste şi-i este mai bine să se transforme decât să rămână cu defectele pe care i le cocoloşesc unii tot acordându-i iertare după iertare…
băieţi, nu ştiu dacă am fost clară în ce am spus, dar cam asta cred eu şi iată că am avut curaj să intru între cei doi mari blogeri preferaţi ai mei… 🙂
eumiealmeu
aşa este, abia după ce am citit biblia mi-am făcut un inventar de comportament şi de unghi de privit lumea. pe scurt, m-am transformat aproape complet.
este plin de miez ce ai spus în acest coment, dragă fată. 🙂
[…] meşterul manole, androxa, gabryelle, mirela, cella, octocat, zinnaida, pisicaru, vultureşti, tiberiu, alex, luna pătrată, roxana, lili3d, ironic blonde, tu1074, lunabeteluna, phozone, loredana, […]
şi dacă tot suntem oameni… 🙂
altfel de iertări
[…] pe tema iertării şi almanahe, dictatura justitiei, virusache, altcersenin, redsky, sara, scorpio, tibi, cita, […]
acum mie îi este greu să Vă las un commentariu…
Vă sunt datoare cu cîteva explicații despre ștergerea ctului de pe FB, dar nu pot să o fac aici
plăcerea și bycuria comunicarii cu Dvstră rămîne, atîttimp cît se mai poate
Nu văd de ce-mi sunteţi datoare cu explicaţii. Dacă doriţi, puteţi să-mi scrieţi pe mail şi voi răspunde; de ce să nu se mai poată? Se poate!