Sarbatoarea Botezului Domnului ne face partasi momentului in care Mantuitorul Iisus Hristos S-a aratat la raul Iordan si a fost botezat de catre Sfantul Ioan Botezatorul si Inaintemergatorul. Aceasta sarbatoare este intampinata in Ajun de o zi de post negru, una dintre zilele speciale de post de pe intreaga durata a Anului bisericesc.
Ajunul Bobotezei, cu incarcatura sa duhovniceasca, ne introduce in sfera marilor praznice, marilor sarbatori, care inseamna multa bucurie, o traire intensa, o emotie si o pregatire adecvata si din punct de vedere duhovnicesc.
Dupa cum spune si numele, in aceasta zi se ajuneaza, adica se tine post negru si aceasta deoarece se pastreaza in Calendarul Crestin-Ortodox o traditie foarte veche din epoca catehumenatului, a primirii primilor crestini in Biserica. Prin postul din Ajunul Bobotezei crestinii se pregatesc sa primeasca in sufletele lor marea sarbatoare a Botezului Domnului.
Postul, si mai cu seama ajunul, abtinerea nu doar de la bucate, ci si de la anumite fapte, de la anumite ganduri, trairi, creeaza un cadru si o stare duhovniceasca potrivita pentru a ne umple, dupa aceea, de explozia de bucurie, de bogatie, de lumina, de har, de sfintenie, care vine prin pogorarea Duhului Sfant, din aratarea, teofania Sfintei Treimi.
Astfel, pe 5 ianuarie va fi o zi de ajun, adica de post negru, fara mancare, pana dupa Slujba Sfintei Liturghii a Sfantului Vasile Cel Mare unita cu vecernia, slujba care se va oficia spre seara. Aceasta slujba are ca specific citirea a 13 paremii, texte din Vechiul Testament care au fost descoperite de Dumnezeu proorocilor cu referire la Botezul Domnului.
Sursa CreştinOrtodox.ro
– – –
Mîine voi posta un filmuleţ de vreo opt minute cu Yardenit-Israel, locul amenajat pentru botez, loc unde se presupune că însuşi Iisus a primit botezul de la Sfîntul Ioan Botezătorul.
Tibi,
eu am sa tin acea parte a postului care se refera la abtinerea de la ganduri/ fapte/ gesturi de o anumita natura. De fapt, stii, incerc in fiecare zi sa fac asta, nu intotdeauna reusesc, dar am vointa 🙂
Multumesc ca mi-ai reamintit, uitasem.
Mihaela
Eu nu ţin post de nici-un fel. De-aia le reamintesc altora… 🙂
Ha, ha Tibi, am inteles. Se aplica vorba : sa faci ce spune popa si nu ce face el 🙂
Nici eu n-o gandesc neaparat ca pe un post ci ca pe o atitudine ce-mi permite metinerea acelui echilibru interior. Stii tu, eu tin tare mult la ideea asta de echilibru.
🙂
Ştiu, cum să nu ştiu? 🙂
Cît despre post, este mai păcat să ţii post din fudulie decît să nu ţii deloc; eu aşa ştiu. Postulş are rostul său, dar eu nefiind lacom, încerc să trăiesc în mod echilibrat tot timpul, fără treceri bruşte de la răsfăţ la abstinenţă.
Este minunat sa stii ca ai fost in acel loc in care s-a manifestat Sfanta Treime la Botezul lui isus!
Am descris săptămîna petrecută în Israel, în mai multe postări din ianuarie anul trecut. Se pot accesa de la arhive.
Sunt pe aici zilnic, citesc intotdeauna ce scrii dar uneori tac. De Boboteaza nu trebuia sa fie ger? Eu parca asa stiam…
Gerul este secundar. Poate să fie sau, nu.
Despre semnificaţia bobotezei a scris foarte bine http://yousef59.wordpress.com/2012/01/05/boboteaza/
[…] mirela, peter, zinnaida, lili3d, ironic blonde, DAP, psi-words, anastasia, denisa, pandhoraa, tiberiu, theodora, schtiel, stropi de suflet, octocat, alex, melly, androxa, vizualw, oana […]
pentru mine boboteaza are un iz aparte de amintire, de melancolie. îmi amintesc de gerurile ei şi de poveştile bunicii despre ioan botezătorul.
eu nu ţin post pentru că nu pot. de câte ori am încercat, numai ciocolată edeam în faţa ochilor. 😦 dar încerc să îmi păstrez gândul şi sufletul curate în fiecare zi.
psi,
am mai spus că nu mi-am cunoscut bunicii, despre sărbătorile de iarnă am amintiri destul de laice (colindele cu steaua, cu pluguşorul, cu sorcova) deci nici despre bobotează nu prea am amintiri. abia acum am început să le înţeleg semnificaţia religioasă.
dar, zăpada mie nu-mi lipseşte, deloc. 🙂
🙂 mie îmi lipseşte mult zăpada. până în adânc! şi nu îmi pot imagina copilăria fără bunici. a mea a fost ireală, idilică, fabuloasă. până şi creangă, povestitorul ar fi invidios pe mine, o spun cu toată modestia şi cred că tocmai de aceea, mi-e mereu dor de bunii mei, cei duşi.
psi
şi de ce nu povesteşti mai des, ce ai aflat de la bunici? las’ să fie creangă invidios… 🙂
Bine de reținut 🙂 Și documentat, as always!
Cât despre post…pot pune une moticon mare, înroșit și rușinos 😀
Azi când am gătit aveam două alternative: 1. posteam, ceea ce însemna că dacă nu ne-am fi înfruptat, trebuiau aruncate bucatele respective care nu mai țineau până maine, ceea ce era păcat; 2. nu posteam, ceea ce ar fi fost păcat. Acum…ziceți și voi care e păcatul mai mare din astea două? (întrebarea este foarte serioasă!)
Off topic: Am comentat pe un alt blog fără să am habar al cui este și apoi, răsfoindu-l, mi-a făcut impresia că este tot al tău. Nu? 🙂
Agatha
Emoticonul acesta 😳 nu mai e la modă. 😀
Păcatul cel mai mare este să ţii post din fudulie. Pe cei care recunosc sincer că nu pot ţine post, nu-i condamnă nimeni. Vorbesc foarte serios.
La off topic: DA. 🙂
evident că nu pot crede că un om care face atâta caz de faptul că postește, astfel ca toată lumea să știe și să ia aminte, ține acest post pentru curățarea sufletului. Și bag mâna în foc că un astfel de om se mai furișează noaptea în cămară când nu-l vede nimeni, la cârnatul gustos. Eh…și mai păcătoasă eu, că-i judec. așa că…mai bine tac! 😀
Agatha
Tacem ce tacem şi tot o spunem pînă la urmă. Aşa fac şi eu. 🙂
ps. Am pus filmul de la Yardenit.
păiu să fugim să-l vizionăm 🙂
eu nu pot sa tin post de la mancare, in rest cred ca am sufletul curatel, tinand cont ca n-am nici gura spurcata :)… tataie, care a fost om al bisericii, imi zicea mereu ca e mai pacat sa poftesc, decat sa nu postesc… degeaba postesc daca gandul mi-e la mancare, asa ca l-am ascultat… cand pot sa tin, tin… uneori tin post negru toata zius, fara sa vreau, doar ca sunt prea ocupata ca sa ma gandesc la mancare 🙂
nu stiu cum va fi Boboteaza de anul asta, ca la noi zici ca e primavara, asa ca, maine, flacaii care se vor arunca in apa dupa cruce, nu vor ingheta prea tare de frig 🙂
maine merg si eu la biserica… macar maine sa ajung .
astept filmuletul 🙂
Carmen
Avea dreptate tataie. 🙂
În Bucureşti vremea este mohorîtă dar, nu este frig. Am pus filmuleţele. 🙂
am vazut filmuletele, merg sa si comentez 🙂
OK! 🙂
[…] o zicere de-ale lui Tiberiu zilele trecute, despre acest subiect. Spuneam acolo despre o situație în care m-am aflat și care […]