La capitolul repostări, îmi amintesc de prima pauză anunţată pe acest blog:
Înainte de a-mi lua o pauză de la blogăreală, citez din cartea domnului Liiceanu, Jurnalul de la Paltinis / Humanitas / un scurt fragment :
” Există oameni cultivaţi şi inteligenţi, care pot spune oricînd ceva plin de spirit cu privire la orice subiect şi în orice împrejurare. Ei pot fi străluciţi, fermecători, rafinaţi pînă la refuz, dar totul, în acest caz, nu este decît jerba unei minţi rutinate cultural, care nu a ajuns să aibă un punct de vedere asupra lumii şi să îl desfăşoare unitar, suveran şi coerent asupra oricărui detaliu al ei. Aceasta este poate deosebirea dintre gîndirea speculativă şi ‘simpla’ cultură de rasă a oricărui intelectului rafinat”.
Cumplit adevăr. NU ? Deci, pauză de recalibrare. 🙂
– – –
Alte vorbe din trecut găsiţi la psi . anaveronica . anacondele . altcersenin . cita .
Mie imi place cum vezi tu lumea 🙂
Astept sa te mai citesc, pana atunci, pauza calma, placuta cu fulgi frumosi si mari 🙂
Hapi
Lumea este extraordinar de frumoasă. Din păcate, mie îmi intră adeseori cîte un fir de praf în ochi. Lăcrimez şi scap detalii importante. 🙂 Mulţumesc!
Liiceanu dixit, n*aşa?
Poate îmi spune filozoful dar şi omul de cultură Liiceanu, cam pe unde ar fi situat Petre Ţuţea, Dumnezeu să-l ierte!
Hm?
Arizonianul
Din cîte ştiu, Liiceanu l-a apreciat pe Ţuţea. E editat şi cartea care cuprinde cele 322 ( sau 323) de vorbe ale filosofului, carte pe care o am şi din care voi cita pe acest blog, măcar cîteva cugetări care mi se par actuale.
Seara bună 🙂 Tibi, din punctul meu de vedere, este exact cazul d-lui Liiceanu. Nu odată am observat că strălucitele d-lui observaţii i se potrivesc de parcă le-ar fi scris privindu-se-n oglindă. Nu mă-ndoiesc că si altora mai puţin prezenţi în spaţiul public. O dramă, de fapt a spaţiului nostru cultural.
Servus nora! 🙂
N-am nici-o îndoială că domnul Liiceanu priveşte cam des în oglindă 🙂
Asta nu mă face pe mine să şterg cu buretele peste cărţile domniei sale. Pînă la urmă, ca să-l citez, nici GL nu a scăpat de sintagma inventată de el: „omuleţ”. Doar oameni suntem cu toţii, nu? 🙂
[…] cuvinte din trecut găsiţi la: tibi, psi 45.700000 27.179722 Share this:ShareFacebookTwitterEmailPrintStumbleUponDiggRedditLike […]
[…] Vlad, Liana, Margot, Diana, Alice, Georgi, Salmi, slowaholic, Georgiana, psy, tu1074, redsky, Tibi, AnaVero, Călin, Cris-Mary, Alina, Dana, Robert, Rokssana, […]
[…] a apărut acum un an, aici. iar din trecut ne mai aduc cuvintele lor şi tibi, vero, Tweet (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if […]
să înţeleg aşadar că va urma o pauză de recalibrare? mă tot gândesc de ieri la cele scrise de tine. am citit „ne-duzina” ta, comentariile şi răspunsurile tale şi mă tot gândesc…
cât despre ce a spus dl. liiceanu, chiar sunt ferită de acest pericol. eu sunt aşa de micuţă şi ma am atât de multe de învăţat încât nu stau cu gura căscată la cei care vorbesc, îi prefer pe cei care au scris… 😉
psi drag
problema este foarte simplă: ajunsesem să „stau” atîrnat de picic şi cîte opt ore zilnic. am nevoie de o mică pauză.
asta poate însemna o zi sau o săptămînă, nu ştiu.
trebuie să revin la o stare firească: să postez cînd am ce spune nu să postez pentru că trebuie să postez.
aşa cum ai renunţat tu la WW, renunţ şi eu de exemplu la CC. nu ştiu dacă definitiv sau temporar. cînd voi avea poze făcute de mine probabil că voi reveni şi la WW şi la CC.
de sîmbăta viitoare, reintru în clubul psi. bun aşa? 🙂
tibi, eu la ww nu am participat niciodată. pentru că mi-s dragi cuvintele mai mutl decât imaginile, ar fi cam greu pentru mine. 🙂
şi dacă îţi aminteşti tu, o vreme nici eu nu am scris la duzina de cuvinte. 🙂
da, înţeleg nevoia de pauză, este firească, toţi trecem prin asta la un moment dat. dar întrebările tale, aşa cum le-am intuit, ţineau de sensul blogului, de existenţa lui şi zău dacă te las să taci. 🙂 să nu uiţi… îs pe pervaz!
nu uit psi, nu uit! 🙂
ps. nu ştiu de ce ţineam eu minte că ai participat şi tu la Carmen, în miercurea tăcută. şi sigur că mai ştiu cînd tăceai la propria ta duzină. 🙂
[…] mai scos la lumină cuvinte din trecut: psi, Tibi, Vero, Altcersenin, Cita Rate this: Share this:FacebookTwitterMai […]
Da, avem nevoie uneori de pauză! Toate cele bune!
Mulţumesc Mary, asemenea! 🙂
Tibi,
Pentru că ai spus că-ți vei lua o pauză, m-am gândit să scormonesc în trecutul blogului meu , să mă pot înscrie în tema de astăzi.
Iată ce a rezultat-
http://incertitudini2008.blogspot.com/2012/01/dincolo-de-cuvinte.html
p.s. Dacă fereastra nu va fi închisă, voi mai trece să te salut!!
Gina
Am citit acel post foarte interesant, mulţumesc.
ps. nici vorbă să închid ferestrele. Şi eu voi trece pe la tine.
Tibi,
tare bine inteleg nevoia de pauza. Pur si simplu, fara un motiv bine determinat uneori simti nevoia sa te opresti. Tragi aer in piept, privesti in tine, iti analizezi starile, mai faci curatenie, mai sezi una alta in ordine si musai zambesti, asa-i ? 🙂
Suntem intre doua lumi, una reala si alta virtuala, la fel de reala. Secretul consta in echilibrarea lor. Adica asa cred eu.
🙂
Mihaela
sigur că zîmbesc. doar de la tine am învăţat zîmbetul fără emoticon. 🙂
ultima mea pauză de blogărit a durat 8 luni…de fapt, foarte rar îmi mai vine a scrie şi altceva în celelalte zile ale săptămânii, dar asta fiindcă n-am timp, aşa că amân aşezarea „întâmplătoare” a literelor pe weekend în ultima vreme, şi cum în teatru relaşul e luni, prelungim un pic…
buun, acum intru puţin şi în miezul „subectului”…există, printre exerciţiile de dezinhibare premergătoare înţelegerii teatrului ca şi manifestare, fenomen ş.a.m.d, un exerciţiu, „adevărat sau fals”. „Jucătorii”, pe rând, au de spus o poveste audienţei, iar audienţa(draga de ea) trebuie să se prindă dacă întâmplarea e adevărată sau falsă…Să vezi păcăleli atunci, pentru că ţine de siguranţa celui care povesteşte, însă de cele mai multe ori se bâlbâie şi nu-s coerenţi cei a căror poveste e adevărată, fiindcă îşi mai amintesc câte un amănunt şi reiau, se pierd…dar fireşte nu e o regulă.
Aşadar, eu folosesc gândirea speculativă cu preponderenţă, mai mult decât de cea care derivă din cultura rasată, nu fiindcă n-aş înghiţi nici un dumicat din pasajul liiceanuist(ceea ce nu e departe de adevăr, cel propriu, fireşte), ci fiindcă şi domniile lor, scriitorii rasaţi tot pe instinct se bazează când scriu, iar atunci când îşi pierd inspiraţia şi punctele de vedere proprii apelează la pasaje motivante şi exemplificative ale moşilor, strămoşilor, stră-stră-stră…un fel de pauze…eu aşa consider când citesc pe altul, că iau o pauză de mine…uneori mă regăsesc, alteori nu…:)
iar like-ul nu e pentru pasajul domnului Liiceanu…e pentru mesajul propus spre dezbatere de tine, Tineriu…;)
Nu ştiu de ce, uneori nu deosebim intelectualul de persoana socială. Am făcut şi eu acest lucru (greşeală?) cu o persoană, pînă a părăsit lumea aceasta. Apoi, nu am repetat exerciţiul acesta ci, am încercat să iau de la acea persoană numai ce mi-a plăcut dpdv intelectual.
Am o stimă enormă pentru reprezentanţii Şcolii de la Păltiniş: Noica-Liiceanu-Pleşu, + Alexandru Dragomir + Patapievici, + alţi intelectuali de marcă pe care nu îi mai numesc pentru că sunt destul de mulţi.
Nu mă interesează grupul constituit în jurul lui Adrian Marino (rip), nu ştiu de ce.
Apoi. Cum ştiu precis că rareori capacitatea mea speculativă este la cea mai mare înălţime, prefer să-i citez pe alţii care au spus ceva similar cu ce gîndesc eu la un moment dat, mult mai bine, anterior.
Nu practic o metodă larg răspîndită: cu un citat celebru în faţă, să-l exprim în conţinutul său explicit, cu alte cuvinte.
ps. Eu nu dau LIKE pentru calitatea unui articol ci, doar ca să-mi semnalez trecea pe acolo. De ce? Simplu: nu frecventez decît bloggeri pe care îi apreciez. Cu ceilalţi, nu-mi pierd vremea. 😀
[…] din trecut au mai înşirat şi psi, Tibi, Vero, Altcersenin, Cita, Anacondele Share […]
Dragă Tibi,
că Liiceanu l-a apreciat pe Petre Ţuţea, este un fapt, dar pe mine mă interesează CUM…
Mă refer la faptul că Ţuţea era un om care avea harul de a rosti clar mesajul şi într-un fel atrăgător ŞI în acelaşi timp, citez, „a ajuns să aibă un punct de vedere asupra lumii şi să îl desfăşoare unitar, suveran şi coerent asupra oricărui detaliu al ei.”
Vrerau să spun că, în cazul lui Petre Ţuţea, cele susţinute de Liiceanu, adică (iar citez) „deosebirea dintre gîndirea speculativă şi ‘simpla’ cultură de rasă a oricărui intelectului rafinat” nu se aplică…
Dragă Nick
Din cîte ştiu eu, Ţuţea a stat la puşcărie degeaba 17 ani, (vorba lui, pentru un popor de tîmpiţi – spusă imediat după alegerile din mai 1990 – şi a avut mare dreptate). Şi încă are văzînd ce se petrece acum, pe stradă: puţoi care habar nu au ce este aceea tiranie, strigă libertate!!!
Chiar nu ştiu ca Liiceanu să-l fi dispreţuit pe Ţuţea. Chiar nu ştiu.
Ştiu şi eu că i s-a atribuit calificativul de „filosof de mahala” dar, nu ştiu ca Liiceanu să-i fi spus astfel. Ştiu că Cioran era marele idol al lui Liiceanu dar repet, nu ştiu să se fi exprimat ireverenţios la adresa lui Ţuţea.
În definitiv, după ce ai stat la puşcărie atîta amar de vreme, cam greu să desfăşori un sistem filosofic complet, aşa cum a reuşit, Noica.
Nici măcar Liiceanu nu a reuşit această performanţă dar, a avut sinceritatea să o recunoască în „Cearta cu filosofia”.
În discuții libere Cărtărescu este mai bun decât pe hârtie dar Liiceanu nu-l poate reconstitui live pe filosoful creat din cerneală.
Doina dragă
Tu mă ştii şi live şi ştii sigur că multe texte de-ale mele sunt mult mai bune decît oratoria mea directă. Şi?
Am avut şi darul oratoriei dar s-a cam estompat. Şi?
Oratoria este un dar, şlefuirea unor texte este altceva. Şi?
Tu ai şi darul oratoriei şi darul scrisului. Aici e aici.
Nu caut să te flatez dar, acest lucru nu este la îndemîna oricui.
Din acest punct de vedere, te asemui cu Pleşu.
Ştii că ştiu ce spun. Da?
Despre Cărtărescu ştii e părere am.
Liiceanu este totuşi, altceva. Părerea mea.
Tibi, tu ai o franchețe care mi-a plăcut de la prima întâlnire. Și la fel de mult mi-a plăcut privirea Silviei.
Mulţumesc Doinişoară, mulţumesc. 🙂
[…] tot într-o zi de ianuarie iar joaca provocată de tibi, mă ajută să o scutur nițel de praf. La fel au făcut și psi, vero, altcersenin, cita, […]
A spus bine dar, oare, nu s-a descris și pe sine ?
Întreb nu afirm cu tărie.
Ba da, Carmen
A scris o carte întreagă despre acest lucru.
Numai că acum este la modă să le tragi bastoane tuturor celor care nu numai că nu-l susţin pe Băsescu, dar chiar şi celor care-l ignoră. Vezi pe unde îţi dau cu părerea cărtăreştii şi te lămureşti de unde vin banii.
E uşor să-l critici pe Liiceanu dacă ai citit numai o carte sau chiar niciuna şi te iei numai după cele cîteva ieşiri în public ale domniei sale, ieşirile care ţie nu-ţi pică tocmai bine.
[…] zice-ti, va bagati? Liana, Margot, Diana, Alice, Georgi, Salmi, slowaholic, psy, tu1074, redsky, Tibi, AnaVero, Călin, Cris-Mary, Alina, Rokssana, Zina. Share this:TwitterFacebookLike this:Like2 […]
[…] Alina&Chaim, Vlad, Liana, Margot, Diana, Alice, Georgi, Salmi, slowaholic, psy, tu1074, redsky, Tibi, AnaVero, Călin, Cris-Mary, Alina, Rokssana, Zina, Simona, Ioana, Tibi. Share […]
[…] tot într-o zi de ianuarie 🙂 iar joaca provocată de tibi, mă ajută să o scutur nițel de praf. La fel au făcut și vero, altcersenin, cioburi de […]