Aş fi preferat să trăiesc în vremuri normale, nu în vremurile în care peisajul politic este incandescent. Se pare că deocamdată, din gena educaţională a românilor lipseşte încă, şi asta de multă vreme, tocmai piatra de temelie a unui adevărat stat de drept. Ne învîrtim perpetuu, de sute de ani, în cercuri lipsite de un minim alfabet al democraţiei.Trăim într-o societate captivă unor umori individuale ale unor indivizi care din punct de vedere etic, au un contur incert. Trăim din păcate, bucăţi de istorie fără un proiect comun. Dăm la fiecare patru ani de zile un cec în alb celor care ne promit ceea ce ne place să auzim, fără să percepem că de fapt, pariul nostru pe cei aleşi este numai, prinsoarea la care pierdem de fiecare dată. Şi ne mirăm de sute de ani, că pulberea se alege de speranţele noastre învestite în viitor. Probabil că va trebui să inventăm un soi de săpun politic cu care spălăm această ruşine. Eu cred că merităm o altă soartă ca popor, ca neam, ca ţară. Dacă nu vom reuşi în scurtă vreme, să facem acest lucru, nu vom mai avea dreptul de a ne căina. Vă rog, dragilor: denunţaţi cîtă vreme mai este posibil, IMPOSTURA. Vi se pare greu de făcut acest lucru elementar? Alte popoare au reuşit. Noi de ce nu am reuşi? Măcar urmaşii noştri să trăiască vremuri normale. De ce nu? Eu cred că este posibil. Cred că stă în puterea noastră, a tuturor, acest deziderat nobil. Voi, ce credeţi? Este posibil?
Alte duzini de cuvinte găsim ca de obicei, la clubul psi .
Trebuie sa speram, si sigur este posibil, depinde doar de noi.
Dacă putem conştientiza că de noi depinde, este deja, excelent.
io stiu?
incercam sa mai speram?
parca nu mai am vlaga in mine nici cat sa ma agat de o minima speranta
Eu cred că ştiu: nu trebuie să adoptăm atitudinea patriarhului care a spus că nu a avut puterea martirajului: Teoctist. Nu pot înţelege de ce, după ce s-a retras la mănăstire în ’90, a revenit. Ce exemplu a dat?
[…] d’uzina de cuvinte s-au dedat la joacă cu cele 12 năzdrăvane şi psi©, ch3815h, tineriu, dordefemeie, adapavel, vero cu pălărie de mărie, Share this:FacebookTwitterLike this:LikeBe the […]
sperăm, Măria Ta!
Numai împreună putem reuşi, Prinţesă!
Cred ca faptul ca ne agatam prosteste de farama aia mica de speranta, ne impinge mai departe sa credem ca poate, poate..cine stie…
E musai să trecem de la „poate” la „vom reuşi”. MUSAI!
câtă vreme exersăm votul împotrivă şi nu pentru, speranţa e deşartă, tibi. ar trebui să mai lucrăm niţel la conştiinţă şi la implicare, o implicare pe care o admir la prietena noastră carmen şi la tine.
dacă vrem să culegem bine la toamnă, va trebui să avem o vară fierbinte. astfel, glasul nostru se va auzi.
Dacă vrem să avem ce culege la toamnă, trebuie să curăţăm ogorul de buruieni, ACUM!
da, tibi, acum a devenit obligatoriu.
Eu cred ca avem dreptul la normalitate. Cand va fi posibil acest lucru e mai greu de precizat. Stiu sigur ca trebuie sa ne implicam toti pentru a reusi.
Numai bine!
Mulţumesc, Lolita! Aşa trebuie să gîndim toţi.
E greu Tibi dar nu imposibil 🙂
Ce este uşor pe lumea asta? Trebuie să reuşim!
Apăi eu mi-s gata să mă implic şi să denunţ. Numai că toată clasa noastră politică e alcătuită din lepădături, mai mult sau mai puţin mascate. Pe cine să punem în locul lor? Sau poate să facem „o nouă revoluţie”? Şi ce orânduire să ne alegem de data asta, că până acu’ nu ni se potrivi niciuna? 😛
Eu mă gândesc să trecem, poate, la matriarhat. Poate ne-ar prii o dictatură a mamelor care vor garanţia unei vieţi mai bune pentru copiii lor…
Dictatura mamelor spui?
Probabil că decît dictatura crino-pontacilor, ar fi de preferat.
Citind comentariile prietenelor noastre de bloggăreală , mi s-a părut mie sau chiar nu am văzut decât prințese pe lângă tine, mi s-a risipit o parte din tristețe.
Azi de dimineață după ce aranjasem deja cu un șofer de taxi, ce lucrează la negru, să mă ducă la Ploiești am greșit și am deschis subiectul despre plagiat.
” Ce doamnă, s-a enervat insul, nu am copiat toți ? ”
M-a lăsat în drum și a plecat.
Nu pot să nu mă întreb, suntem atât de integri încât să ne revoltăm în fața imposturii și hoției ?
Carmen dragă
Şoferul acela este produsul celor care l-au imbecilizat înainte de 1990 şi face parte din recolta de creiere scurtcircuitate de antenele lui felix.
Metoda este simplă de cînd lumea: mută subiectul.
Respectiv de pe scandalul INTERNAŢIONAL Ponta, la vinovăţii mai mici sau mai mari individuale, trecînd prin registrul generalizării abuzive.
Acum, nu despre noi este vorba ci, despre un hoţ dovedit pus în fruntea unei găşti care pune în scenă O LOVITURĂ DE STAT şi la reducerea la zero a valorilor statului de drept care tocmai începuse să funcţioneze.
Despre asta este vorba, nu despre cît de integri suntem noi, cetăţenii obişnuiţi. Legea trebuie să fie UNA pentru noi toţi şi să fie aplicată nediferenţiat.
Tu ai dreptate.
Problema este că astfel de oameni îi consideră de al lor pe Ponta.
”Ce mare lucru a făcut ? A copiat. ”
Carmen, tu ştii cel mai bine.
Povestea aia cu elevul care a crezut că vei primi o găleată de cireşe, este emblematică pentru halul de degradare la care s-a ajuns: încă de mici, copiii sunt infestaţi cu microbul corupţiei atot rezolvitoare a oricărei situaţii.
Do ut des, ridicat la principiu de viaţă. 😦
A , Tibi nu ai uitat-o.
Știi care a fost partea cea mai dureroasă ?
Cu toate că el nu deranja orele precum alții , a rămas repetent iar ceilalți în mod surprinzător au promovat.
Sărmanul copil a avut dreptate chiar dacă în privința mea s-a înșelat.
Carmen,
Problema este simplă: acel copil a primit exact ce merita, şi fenomenul trebuie extins pînă vor înţelege TOŢI că nu pot fi altceva decît pot şi merită să fie.
Vorba lui Creangă: cine va mai face (confecţiona) şi ciubote dacă toţi vor să fie doctori?
Corect.
🙂
Vai! Tibi e un subiect amplu si de dureros. Cred ca saracia in care suntem tinuti in mod constant si intentionat e cea care a produs mutatii asupra caracterului romanilor. Am ajuns sa ni se para normal sa gandim cu ocolisuri, sa nu fim corecti si sa ne impunem punctul de vedere prin forta cand e vorba sa facem ceva pentru propria persoana. Nu suntem solidari si nu suntem disciplinati, rigurosi si meticulosi. Am crezut multa vreme ca la noi nu se pot aplica sistemele de guvernare si de organizare vestice, ori ca politicienii nu stiu, ori ca nu se preteaza. Realizez ca totul se face cu o buna stiinta si cu intentia de a controla natiunea in scopurile unor grupari. Obiectivul vizat fiind banii si interesele private. Toate, organizarea, disciplina, bunastarea trebuie sa vina din politicile guvernamentale. Asist cu dezgust la un spectacol al politicienilor care domina toate canalele media, laudandu-se cu bacatele de mici reusite fara a avea planuri si proiecte serioase pentru natiune. In conditiile acestea, nu poti cere sa fie corect unui om care se lupta sa supravietuiasca el ori familia. Cand am fost acasa am avut senzatia ca oamenii sunt agresivi, nu numai incruntati si ingrijorati. Orice lucru marunt este motiv de cearta ori de agresiune. Parca ar fi intr-un permanent razboi cu un inamic invizibil care loveste pe neprevazute si in cele mai ciudate momente. Zilele trecute m-a intrebat un neamt daca la noi, in Romania, produsele sunt mai ieftine decat la ei. Spre suprinderea lui, i-am spus ca multe sunt chiar mai scumpe dar mai de proasta calitate. vroia sa stie daca ne permitem sa cumparam mobilier, electronice. Salariul unui neamt incepe de la 1500 de euro iar al unui roman de la 150 euro pe luna. Neamtul lucreaza 1 luna pentru mobila din tot apartamentul iar un roman 1 an. Neamtul isi schimba mobila cand se plictiseste ori se muta, o arunca si isi cumpara noua. Romanul, o pastreaza pentru toata viata. Neamtul, ajuta prin asta industria nationala, consumand. Romanul, cumpara de multe ori de la second hand. E o lista atat de lunga de comparatii si atat de trista.
Da Gabi, aşa este. Ai perfectă dreptate.
Problema este că în ultimele luni de zile, s-a pus între paranteze însuşi statul de drept, aşa de firav cum este acum.
Despre asta este vorba: se încearcă instalarea terorii din anii ’50 ai secolului trecut.
Îţi poţi imagina în Germania, un prim ministru care sfidează hotărîrea Curţii Constituţionale? Un prim ministru care îşi subordonează instantaneu Monitorul Oficial, numai pentru a nu publica Hotărîrea CCR, numai pentru că nu îi convine?
Cetgoric nu. Daca e lege nu e tocmela si se respecta intocmai. Corectitudinea si disciplina este inradacinata in constiinta neamtului. Oamenii stau la semafor pana se face verde chiar daca nu este nici o masina la orizont. La noi, se trece si pe rosu si pe verde si prin locuri nemarcate. La propriu si la figurat.
In Romania, totul e politizat la maxim. Toata media este acaparata de articole despre polticieni. In ziarele din Germania, politicul umple o singura pagina de ziar, fara note critice agresive la adresa liderilor.
În Ro, mai sunt cîteva oaze de normalitate în media.
Plus blogurile care au căpătat o influenţă enormă, pe lîngă faptul că blogurile au devenit de multă vreme, adevăratele locuri de informare corectă, atît din presa românească pe de o parte cît mai ales, din presa internaţională. Cei care vor să se informeze, o pot face.
Tibi,
eu inca mai sper.
Si stii in ce ?
In oameni.
In oameni verticali, corecti, responsabili, implicati si interesati de binele unui popor / al unei tari – si asta din toate punctele de vedere.
Na, cand oamenii astia or sa se adune laolalta, or sa aiba votul meu de incredere. Si crede-ma, mi-e egal ca ei vor veni dinspre stanga, dreapta, de sus, jos, etc – atata timp cat se vor intalni intr-un punct al echilibrului.
Strict ca parere personala, foarte putine personaje de pe scena politica imi mai prezinta credibilitate. Si cum de restartat nu cred ca e posibil, tind sa cred ca e nevoie de oameni noi – profilul acestora in alt comentariu – zambet.
Hai, ca m-am trezit vorbind, si cum ziceam nici nu ma pricep la politica si nici nu am vreo preferinta anume 🙂
Seara buna si linistita
Si da, oamenii puternici sunt buni observatori, atenti, agili si se ridica atunci cand cad. Sau cam asa cumva era citatul acela de pe FB 🙂
Dragă Mi,
Speri degeaba în alţi oameni dacă nu te implici.
Tibi,
in sens general, implicarea mea vizeaza domenii in care am si pregatirea s-o fac.
In sens particular, politica desi o discuta oricine, nu o poate face oricine. A fi om politic – pe laga trasaturile caracteriale implica multe altele. Iar a fi un bun om politic si a face o politica asiderea e deja o discutie ampla.
Din punctul meu de vedere, implicarea autentica inseamna mai mult decat a face misto ori a da cu rosii in geamurile dusmanului. Inseamna demersuri pertinente si legale. Inseamna a-ti sustine un drept/ o nevoie printr-o petitie/ plangere / manifestatie, etc – dar toate civilizat si pastrand un anumit ton al discursului.
Strict ca exemplu, cred in forta societatii civile si nu cred in manifestarii de tipul mineriadelor.
Multumesc pentru pontul cu Politeia. Am gasit opinii pertinente acolo. Si mi-a placut mult asta :
” A venit timpul sa aparam Curtea Constitutionala a Romaniei si pe judecatorii ei, sa aparam Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Cultural Roman, judecatorii onesti ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ANI si DNA sunt institutiile care merita sprijinite pentru noi, copiii si nepotii nostri.
NOI NU aparam politicieni, noi nu aparam partide – pana una alta, toti sunt la fel. Pana cand clasa politica nu se va primeni, nimeni dintre ei nu merita sa iesim pentru ei in strada. ”
Si, Tibi, sa-ti fie bine pe acolo pe unde vei fi. Eu am sa mai trec pe aici pe la tine.
Zambet.
Mulţumesc, Mi!
Nu spun mai mult acum.
[…] psi, , ch3815h, tiberiu, dordefemeie, adapavel, vero , căţărătoarea, […]