Berea în Praga
Berea din Cehia este renumită în toată lumea.
Republica Cehă este pe locul 1 în lume la consumul de bere, cu o medie de 156 de litri pe cap de locuitor. Berea se serveste absolut oriunde in Praga, chiar si la micul dejun in unele cafenele. Are un gust foarte bun si este extrem de ieftina.
Cele mai faimoase beri din Cehia
Majoritatea berilor din Republica Ceha sunt beri blonde obtinute din malt si hamei. Cehii servesc berea rece si cu un guler mare de spuma. Cand veti dori sa cereti o bere la draft, trebuie sa comandati o „male pivo” (draft de 0.33l) sau „pivo” (draft de 0.5l). Cea mai cunoscuta bere este berea Pils, Pilsner Urquell, fabricata in orasul Plzen si exportata in toata lumea. O alta bere fabricata in Plzen si pe care cehii o consuma cu multa placere este berea Gambrinus.
Berea este o adevarata cultura in Praga
Berea Bernard din Boemia de Est a fost votata cea mai buna bere in ultimii ani. Cea mai exportata bere din Cehia este Budvar (cunoscuta in lume sub numele de Budweiser, nume folosit si de o foarte bine cunoscuta bere americana). O alta marca de bere, cu o traditie mai mica dar foarte populara este Velvet. Kelt de asemenea este o bere neagra ce poate fi gasita mai in toate berariile din Praga. Dintre berile fabricate chiar in Praga se remarca Staropramen si Branik.
Berea in Cehia dupa Revolutia de Catifea
De la caderea comunismului, multe dintre fabricile de bere din Cehia au fost cumparate de giganti straini care au facut investitii mari. In barurile din Praga preturile variaza de la 0.8 € la 3 € pentru o bere la o jumatate de litru de bere de cea mai buna calitate. In afara orasului Praga, in restul tarii, berea este chiar si mai ieftina. Profiturile pentru fabricile de bere, din vanzarile autohtone sunt relativ mici si de aceea, acestea depind aproape in totalitate de exporturi. Berea din Cehia a ajuns aproape sa dicteze pretul berii premium pe piata internationala.
Asadar, atunci cand vizitati Praga, bucurati-va si de o bere locala. Savurati gustul unui Budweiser, Pilsner Urquell, Staropramen sau al oricarei alte beri – proaspata si ieftina. Si nu in ultimul rand aminti-va ca berea trebuie consumata responsabil.
Sursa: de pe internet.
Deci ai facut o prospectare in domeniul berii pragheze. Mie mi-a placut expunerea, mai ales ultimul rand. 🙂 Nu sunt consumatoare de alcool, in general, dar daca e vorba de bere, un pahar, intr-o zi de vara, mi-ar place. Bere de la Cluj.
Am un vraf de „docomente”. 🙂
Întotdeauna plec la drum ştiind bine ce şi cum.
Noi suntem amîndoi, mari amatori de bere şi bineînţeles, de vin bun.
Şi cîte-o palinkă înainte de „porcării” sau de icre.
Suntem orice numai asceţi, deloc. 😀
Îți propun să „asortezi” o bere Staropramen cu niște cârnăciori gătiți pe loc în Piața Orașului Vechi, lângă Ceasul astronomic…au o piață de Crăciun, plină de căsuțe aromate unde toate delicatesele lor se frig pe grătare încinse! Hmmmm…minunății!:)
Bine că mi-ai spus. Şi la Viena am păpat pe stradă nişte wurşti grozavi cu bere la cutiuţă. am fost şi la tîrgul de Crăciun la Viena şi la Grinzing… 🙂
https://tiberiuorasanu.wordpress.com/?s=viena
Frumoase impresii! Îți dau dreptate în tot ceea ce ai relatat acolo. Iar Viena este o bijuterie de la un capăt la altul!!!!
Despre cârnăciorii praghezi…atât mai zic: e MUSAI să-i încercați!:)
Dacă regret ceva în viaţă (descopăr acest lucru abia acum) este că n-am fost fotoreporter sau că n-am călătorit mai mult. Nici vremurile nu m-au ajutat prea mult… Dar, asta e: mulţumesc Domnului pentru ce am reuşit să văd. 🙂
Sa savurezi cu placere berea buna din calatorie, sa bei un pahar pentru noi cei ramasi acasa. Drumetie frumoasa si un an plin de bucurii.