Am primit recent o carte a lui C. S. Lewis, autor despre care John Updike spune: „L-am citit pe Lewis pentru plăcerea şi liniştea mea sufletească în urmă cu mulţi ani, şi o simplă privire în cărţile lui îmi reînvie vechea admiraţie.” Nu ştiu cînd a spus John Updike aceste lucruri despre Lewis. Oricum, cu destul de multă vreme în urmă.
De pe pagina de gardă a acestei cărţi alcătuită din trei eseuri şi anume, Despre minuni, Cele patru iubiri, Problema durerii, carte apărută la Editura Humanitas în 1997 şi reeditată anul trecut (2012), aflăm despre autor că: „s-a născut în Irlanda în 1898, a studiat la Malvern College timp de un an, după care şi-a continuat studiile în particular. A obţinut cu distincţie o triplă licenţă la Oxford şi a fost profesor la Magdalen College, precum şi unul dintre diriguitorii acestui colegiu între 1925 şi 1954. În 1954 a devenit profesor de literatură medievală şi renascentistă la Cambridge. A fost un excepţional şi îndrăgit conferenţiar şi a avut o influenţă profundă şi durabilă asupra elevilor săi. C. S. Lewis a fost mulţi ani ateu; şi-a descris convertirea în Surprised by Joy (Surprins de Bucurie, Humanitas, 2008): ‚În ultimul trimestru din 1929 m-am dat bătut, am recunoscut că Dumnezeu este Dumnezeu…Eram, pesemne, în seara aceea cel mai şovăielnic şi mai abătut convertit din toată Anglia.’ Această experienţă a fost cea care l-a făcut să înţeleagă nu numai apatia, ci şi refuzul activ de a accepta religia, iar ca scriitor creştin, dăruit fiind cu o minte deosebit de strălucitoare şi de logică şi cu un stil limpede şi viu, a fost fără egal”.
Urmează un lung şir de opere ale sale, iar prezentarea conchide: „Operele sale sunt cunoscute de milioane de oameni, pretutindeni în lume, prin traduceri. S-a stins din viaţă la 22 noiembrie 1963, la locuinţa sa din Oxford.”
Pentru publicul larg, C. S. Lewis este autorul celebrelor Cronici din Narnia, o serie de poveşti fantasy care au fost ecranizate. A fost de asemenea socotit cel mai important apologet al creştinismului din secolul XX.
Revenind la cartea citită de mine (singura de pînă acum) prezint scurta descriere disponibilă pe copertă, pentru că este foarte bine concentrată şi mai ales pentru că sînt de acord cu cele spuse:
„- Despre minuni pleacă de la ideea că miracolul creştin fundamental este întruparea, toate celelalte pregătindu-l sau decurgînd din el. Ca atare, creştinii ar trebui nu numai să accepte minunile, ci şi să le privească drept dovezi de implicare directă a Domnului în creaţie.
– Cele patru iubiri sunt Afecţiunea, Prietenia, Erosul şi Mila, fiecare cu trăsături distincte, în ciuda zonelor de suprapunere. Autorul arată cît de înşelătoare pot fi primele trei, iubirile „naturale”, primejdioase atîta vreme cît cea de-a patra, iubirea „divină” nu le înglobează.
– Problema durerii îşi propune să dea o soluţie dilemei creştine: dacă Dumnezeu este bun şi puternic, cum de îngăduie ca făpturile pe care le-a creat să sufere durerea? Ni se atrage atenţia de la bun început că nici o soluţie intelectuală a problemei durerii nu poate înlocui curajul, compasiunea omenească şi mai ales dragostea de Dumnezeu.”
Nu este tocmai o carte „de vacanţă” şi nu este chiar uşor de citit; fiecare pagină ridică o multitudine de probleme, tezele susţinute sunt bogat ilustrate cu citate din Biblie şi cu Pilde, autorul excelează în exerciţiul logic şi comparativ, iar tezele sale sunt puse în pagină cu un limbaj clar şi inteligibil.
La capătul aceste instructive lecturi, rămîi îmbogăţit cu senzaţia că Dumnezeu este mult mai aproape de noi decît suntem noi, oamenii, pregătiţi să admitem. O lectură necesară!
Pentru amatori, o listă a cărţilor lui Lewis apărute la Humanitas, AICI .
Tibi, ma bucur nespus ca ai pomenit despre aceasta carte , despre autorul ei. Chiar azi am citit pe un forum o conversatie in care o persoana il cita pe Lewis iar cealalta nici macar nu auzise de el! Pacat, nu?
Prea mult Dan Brown! Lumea nu numai ca nu stie ce inseamna Dumnezeu, ci refuza sa afle!
As mai spune ca limba romana este destul de saraca pentru a exprima dragostea de Dumnezeu. A nu se confunda cu Mila romaneasca care e mai curand un sentiment care jigneste! A starni mila nu e de bine, se pare, pentru vorbitorii de limba romana! Eu m-am izbit direct de acest inconvenient!
Nui ştiu dacă limba este prea săracă. Cred mai degrabă că sufletele ni s-au sărăcit. Şi da, este foarte mare diferenţa dintre sensul cuvîntului Milă şi ceea ce ar trebui să însemne cu adevărat: compasiune nu „miluială” pentru milogi.
Vezi, limba franceza, de ex, are un cuvant: Charite, care e si dragoste si compasiune, cuprinde dragostea divina in el! Noi confundam adesea lucrurile. cei ce nu merg la biserica si nu aud cuvantul mila in context liturgic nu stiu! Asta voim sa spun!
Parcă echivalentul cuvîntului românesc milă în franceză este pitie?
Cita, este mai simplu să susţii că EL nu există decît să citeşti Biblia (nu aia hazlie!) şi eventual literatura aferentă. Ne vom deştepta foarte greu după deşertul comunist.
Acum raspund la chestia semantica PITIE, CHARITE
Vezi de ce zic ca limba e saraca? In franceza nu se foloseste la PITIE (scuze pt lipsa accentului) cand e vorba de mila la care se refera Lewis (cred ca si in engleza este diferit! Asadar dragostea divina este la CHARITE si nu la PITIE !
Aşa mi-am închipuit şi eu, cu slabele mele cunoştinţe de franceză.
În engleză spune Lewis că din păcate, nu există o diferenţă prea mare între LOVE şi LIKE în anumite situaţii: nu love fructe ci like, etc.
E un razboi mai mare decat ne inchipuim noi!
Vor cîştiga acest război cei care îl au pe Dumnezeu drept călăuză!
Asta e clar insa cati se vor pierde?
Asta numai El poate să ştie!
Ziua bună, Tibi, prieteni 🙂 „Despre minuni”, e frumos şi adevărat tot ce spui. E una din lecturile mele de căpătâi, o carte care încălzeşte sufletul.
Servus Nora! 🙂
Mă bucur că găsesc sprijin şi confirmări!
Hm, suna bine
dar trebuie s-o citesc cu dictionarul langa mine sau cum? 🙂
NU. 🙂
Cu mare atenţie şi cu concentrare.
Autorul nu foloseşte cuvinte specific teologice, ci limbajul cel mai comun.
N-am citit nicio carte scrisă de C. S. Lewis. Am să încerc să o caut pe cea prezentată de tine dar…nu știu dacă sunt „pregătită” pentru ea! 😦
Nu-i musai să începi cu asta. Am publicat pe ultimul rînd, o listă.
Am vizualizat lista. Poate mă ia gura pe dinainte dar cred că tot pe-acolo sunt, ca temă fundamentală!!!
Încearcă să găseşti „Surprins de Bucurie”. Precis este mai accesibilă.
Încerc! 🙂
Am vrut să comand cartea „Despre minuni”, dar stocul este epuizat! Asta e! Poate o găsesc altă dată!
Sigur este prin anticariate!
Dacă nu
http://ro.scribd.com/doc/77917055/C-S-LEWIS-Despre-Minuni
Multumesc pentru link. Pot sa o printez si consider ca am cumparat-o!
Cu mare plăcere!
Foarte multe cărţi apărute la Humanitas sunt disponibile pe Scribd.
Este o editură cu adevărat generoasă.
Am reținut cu plăcere și cu atenție invitația la lectura acestei cărți.
Mulțu!!
Chiar mă întrebam unde eşti cînd am trimis invitaţia. 🙂
Multumesc ….
Nu stiu de ce nu mai pot sa incarc carti pe scribd.com .O fi din cauza lui Internet Explorer ? Imi arata ca incarca si astept si astept si nimic nu se finalizeaza.
As mai avea o intrebare ai citit cartea Lumea Sofiei de JOSTEIN GAARDER
de la
EDITURA UNIVERS ?
Multumesc mult
Eu folosesc Chrome şi nu am astfel de probleme.
Nu am ştiut de existenţa acestei cărţi pînă acum, mulţumesc pentru sugestie, o voi căuta.
Eu o am in format pdf , pot sa ti-o trimit daca imi lasi in email.Eu nu ma apuc sa citesc o carte daca nu ma informez putin despre ea caci timpul e f pretios…
E bine ca citesti mai mult tiparite plus ca astfel poti sa iti imbogatesti biblioteca.Eu am o camera mare plina cu carti dar de aceea tot mai imi cumpar 🙂
PS.M-ar interesa cartea – Problema durerii , pdf daca exista pe undeva.O data am gasit-o dar era numai in limba engleza .As dorii sa o citesc online impreuna cu prietenii mei de pe blog .Multumesc mult.
De obicei eu citesc cărţi tipărite (şi) pentru că nu pot privi prea multă vreme în monitor. Voi căuta această versiune şi dacă o găsesc te anunţ. 🙂
OK !
Mersi mult 🙂
Am găsit pe scribd, versiunea integrală a cărţii la care am făcut referire în această postare
http://ro.scribd.com/doc/70273058/CS-Lewis-Despre-Minuni-Cele-Patru-Iubiri-Problema-Durerii
Sper să-ţi fie de folos! 🙂
Sigur…Mersi mult.
Domnul sa ii binecuvanteze cu tot ce e mai frumos pe toti care pun pe net carti gratis caci sti tu cum e in Romania nu iti ajunge banii de paine cu ce sa mai cumperi o carte …
Domnul sa binecuvanteze pe toti care pun pe net carti si tot felul de lucruri utile …
Raman datoare 🙂
Dragă Angela, nu-mi eşti datoare decît cu un surîs. 🙂
De unde ai i din i caci e scos din limba romana demult 🙂 ???
Din setarea calculatorului: control panel, opţiuni regionale şi lingvistice, limbi, detalii.
Scuze nu m-am referit tehnic ci gramatical , adica ca nu se mai foloseste demult in limba romana i din i ci se foloseste ä din a 🙂
Tembelii de la Academie care au introdus regula cu î din a nediferenţiat sunt nişte tîmpiţi care de fapt, vor să distrugă limba româna. Î din a se foloseşte numai la cuvintele care au în rădăcina lor cuvîntul român şi derivate. Academicienii noştri, să-mi explice cum se face că între ei se numără şi
Elena Ceauşecu, dar Nicolae Manolescu, NU! Abia apoi să-mi dea mie lecţii de acest fel.
Multumesc de carti.Poti te rog sa imi cauti cartea Mary Jones and her Bible
Eu o am in limba engleza si mi-a spus cineva ca e o carte buna dar cu engleza nu ma descurc asa bine, de aceea as prefera in limba romana.Multumesc mult 🙂
Încearcă aici
http://www.4shared.com/zip/GH4ub9bp/A_Bblia_de_Mary_Jones.html
sau aici
http://resurseparintinvatatoricopii.ro/9-mary-jones-si-biblia-ei.html
Multumesc mult .E chiar foarte ieftina dar eu o caut in limba romana in format pdf .Multumesc totusi 🙂
[…] Fragment din eseul Cele patru iubiri, (erosul) C.S. Lewis […]