Am văzut de curînd, nu mai ştiu pe unde – blog sau pe FB – o confuzie nepermisă: manelişti asemănaţi cu lăutari. Dragilor, chiar dacă lăutarul a cam dispărut, a avut perioada sa de glorie – ca şi romanţa – şi merită toată stima noastră. Fărămiţă Lambru de exemplu, la o întîlnire cu Marele Enescu, a fost capabil să reproducă la vioară perfect, la prima audiţie, o piesă interpretată de Maestru.
La temă, consider că ar trebui să povestesc o întîlnire a mea, cu unul dintre adevăraţii lăutari ai vremilor trecute: Dona Siminică. Locuiam pe atunci, în anii 1970, într-unul dintre cartierele-dormitor ale Bucureştiului: Berceni, pe strada Secuilor, în apropiere de un complex comercial care cuprindea şi un restaurant fără mari pretenţii, restaurant denumit, Răzoare (nici-o legătură cu Răzoare – care a şi dispărut – din cartierul Drumul Taberei, unde locuiesc acum).
Tînăr şi încă neangajat într-o relaţie stabilă, în zilele în care nu bucătăream pentru uz propriu, mergeam la restaurantul acela (şi nu numai). Prin 1975, cred, am văzut cu uimire că „antrenul” era asigurat de un artist excepţional: Dona Siminică, artist despre care nu se mai ştia mare lucru. Am petrecut o seară de vis, în care Maestrul Dona mi-a cîntat la „ureche” melodii de neuitat… Am ales pentru cititorii acestui modest blog, o melodie nemuritoare.
Am vorbit cu Dona Siminică despre multe lucruri. Era bolnav şi abia se mai putea întreţine din cîntat… Intrase deja într-un con de umbră necruţător… M-a întrebat la un moment dat: boierule (acest apelativ este un semn fie de mare preţuire, fie de mare dispreţ la un ţigan adevărat şi ştiu ce spun…) boierule, de ce eşti singur? Maestre – i-am răspuns – unde naiba să găsesc eu o fată bună? Nu ştii că-i plină lumea de „şomeroaice” ? Pentru cei care nu ştiu, aşa erau denumite pe vremea aceea, „fetele vesele” eventual erau denumite „fripturiste” şi nu intru în detalii. Oricum, acestea/acelea nu intrau niciodată „pe sticlă” şi nu deveneau „vedete”, ca acum… Orbule, mi-a spus Siminică; deschide ochii. Precis o fată frumoasă te vrea numai că, trebuie să deschizi ochii şi să vezi ce semne îţi face. Ia arată-mi tu palma stîngă. Surîzînd superior, m-am conformat. Boierule, află de la mine că la anul, o vei găsi pe fata visurilor tale şi veţi îmbătrîni împreună. Nu mai ştiu acum ce-am spus atunci dar, a avut dreptate Maestrul…
Dacă vreţi să vedeţi şi alte poveşti despre „inel” mergeţi rogu-vă la
Carmen DJ scorpio Mitzaa La Fee lili3d Some Words
Si dacă vreţi o comparaţie ascultaţi o melodie frumoasă…
am eliminat melodia holografilor; n-are ce căuta aici.
– – –
Bonus 🙂
[…] tibi […]
Tibi, a avut dreptate maestrul. Trebuia doar sa deschizi ochii. Si sa asculti o melodie cantata de un lautar, cu suflet de vioara si tambal. Sa ai o seara placuta!
Mneaţa, Gabi 🙂
I-am deschis că doar nu era să trăiesc orb toată viaţa…
[…] tibi […]
De cate ori nu trecem in drumurile noastre pe langa oameni minunati pe care din pacate, nu-i remarcam. Daca avem noroc, peste un timp ii cunoastem si regretand timpul pierdut, ne bucuram de prezenta lor in viata noastra..
Nu trebuie să regretăm nimic din ceea ce ne-a compus şi ne compune viaţa. Eu am avut noroc, recunosc. 🙂
Si eu spun la fel.
[…] alta nu-i ca tine, Zânã a noptilor cu har! Si inele au mai adunat si: carmen pricop, psi, tibi, […]
Multumesc pentru acest post! Nu stii cata placere mi-a facut!
Sa te tina Dumnezeu sanatos, boierule! 🙂 si pe consoarta lu matale!
Mă gîndeam eu că (măcar) tu ştii despre ce vorbesc 🙂
Pai se poate, mon cher? 🙂
Sper ca ai ascultat melodia de la povestea mea de azi.
Eu plang cand o ascult inca de pe vremea cand eram mica.
Nu stiu cum puteam eu simti atunci durerea despartirii dar… se vede ca eram precoce in co-patimire, ca pe mine… m-a ferit Dumnezeu de dureri din dragoste. Am dat si eu obolul insa atunci cand implacabilul a venit peste noi… Nimeni nu scapa de despartiri si nici de suferinte! Asta e viata, asa crestem inauntru!
Ascultat mai multe nu doar aia… 🙂
ce frumos, o profetie implinita…
vezi că am luat de la Maestru darul profeţiei; deci: vrei să-ţi menesc ceva? 🙂
[…] tibi […]
[…] tibi […]
[…] a fost provocarea de luni popusa de psi. S-au mai lasat provocati si: Carmen Pricop, tibi, anacondele de sambata, anacondele de luni, Roxana, Cita, […]
Melodia Ring of Fire o am și eu pe mp3. 😉
A fost. Acum este la mine 🙂
[…] scris: psi, carmen pricop, tibi, anacondele – de s?mbata , anacondele – de […]
[…] mai povestit despre inele și : psi, tibi, carmen pricop, anacondele, roxana, dor, cita, vero, […]
Mulțumesc, Tibi! Articolul tău e impecabil, ca de obicei!
Eh, amintiri, nostalgii, alte vremuri… Multumesc… 🙂
Tibi, Soarta v-a iubit pe tine si pe sotia ta. Sunt oameni care-si cauta perechea o viata intreaga. Sa fiti intotdeauna fericiti.
Nu stiu cum sunt manelele, dar dupa cum inteleg, sunt norocoasa..
Da. Soarta a fost bună cu noi. 🙂
Cît despre manele, sunt o aiureală de muzică pe ritmuri turceşti cu versuri scrise de tot felul de analfabeţi. Un exemplu celebru: te iubesc, dar nu pe tine! O mizerie consumată de mahalagii şi de marginali.
Si ma bucur ca ai deschis ochii si ai vazut fata!
Venise vremea 🙂
recunosc: la inel, inel de aur mă gândisem când am ales tema! 😳
dar de mestrul dona siminică eu nu ştiam. de fărâmiţă lambru mi se spusese de copil, cu acea admiraţie pe care o au oamenii (sau o aveau) în faţa lăutarilor.
holograf nu voi asculta şi am să îţi spun şi de ce: îi ascultam pe când făceau muzică rock. acum sunt prea comerciali şi o ştiu şi ei prea bine…
nimeni nu-i ştie pe toţi, psi; nici ei artiştii nu se cunosc toţi între ei. iar mie Siminică mi-a fost tare drag, nu ştiu exact de ce.
şi-ţi spun un secret: nici eu nu mă omor după holografi 🙂
[…] tibi […]
O poveste a liniștii (fără manele, desigur)…
acum, aşa pare dar atunci, tocmai fusesem unul dintre cei 95 % 🙂
Și a avut dreptate. Să fiți fericiți până la sfârșitul lumii !
Vezi tu Carmen, eram tînăr, frumuşel şi plin de bani. Prada perfectă 🙂
Urâtă e confuzia asta (lăutari și maneliști) ori sunt eu prea anti-manele și de-aia mi se pare așa. Ți-a ghicit bine maestrul 😀
Nu ştiu cît eşti tu de pornită dar eu aş pune mitraliera pe ei. 🙂
Bună ziua,
Ce surpriză foarte plăcută să aflăm de Dona Dumitru Siminică de la cineva care l-a cunoscut personal şi l-a apreciat. Mă fascina prin anii 80, până acolo încât întrebam lăutari bătrâni dacă ştiu ceva despre el. Unul mi-a spus că ar fi fost înjunghiat, dar nu părea că ştie ce zice.
La tv-ul lui Ceaşcă avea interdicţie, dar a reuşit să scoată un disc excepţional.
Un talent imens şi un om de omenie.
Din păcate, la sfârşitul postării a venit chestia cu Holograf. În afară de faptul că mi se pare mai mult scheunat decât muzică, am auzit lucruri urâte despre ăştia, privind lăcomia, incorectitudinea şi aroganţa.
Întotdeauna am ap5reciat muzica lăutărească şi romanţele. Siminică a fost găsit mort în casa sa, după ce cîntase la o nuntă. Noroc cu Youtube unde se mai găsesc nişte melof’dii excepţionale.
ps. Cu holograf am greşit deci, am eliminat clipul
Da, sunt frumoase, dar cred că Siminică este cumva în afara categoriilor, am auzit şi teoreticieni care îl apreciază.
Nu-mi permit să cer cenzură în casa altuia, dar, să fie primit! Un prieten bun al meu, care a muncit pentru ei până a murit, mi-a spus chestiile alea de-ţi fac părul măciucă.
Nu-i vorba de cenzură, de fapt nu-s deloc impresionabil dar, în acest caz este o chestie de estetică artistică. Am greşit, recunosc şi îndrept. Nu recunosc greşeala persist, iar Siminică nu merită aşa ceva.
Ştiu şi eu destule chestii oribile dar nu le mai povestesc. Cine le ştie le ştie cine nu le ştie nu vrea să le creadă. Asta e.
Am ascultat atunci, noaptea… o voce extraordinară. Nu-l ştiam şi mă bucur că am aflat de el.
A fost printre mulţii artişti neagreaţi de „sistem”. Remember Aurelian Andreescu? Sau George Hazgan? În schimb, alţii şi nu dau exemple, se lăfăie şi acum pe scene şi pe sticlă.
Imi plac amandoua melodiile. Pe Faramita Lambru il ascultam de mult. Imi place muzica lautareasca veche.
Mă simt onorat că melodiile propuse de mine, îţi plac 🙂
Inseamna ca ambii avem gusturi bune, stimate domn. 🙂
Cine se-aseamănă… 🙂
Ce amintiri pretioase! Un mare lautar si un mare om. Lautarii cu staif de odinioara, aveau o eleganta deosebita, erau manierati si stilati, nu precum „cocalarii” de azi – „monumente” ale prostului gust, inculturii, prostiei.
Frumoasa intamplare, care nu se uita nici peste ani!
O zi frumoasa, Tiberiu! 🙂
Aceia erau muzicieni. Aceştia… vai de capul lor.