Muezinul cheamă cu glas limpede şi vag tînguitor la prima rugăciune a zilei. Musulman sau nu, toată suflarea se trezeşte şi pas de te mai culcă. Dacă totuşi aţipeşti cumva, are grijă un cor de cocoşi să-ţi aducă aminte că-i totuşi dimineaţă şi ziua tocmai a început. Suntem mult spre Est şi asta se vede. Dimineaţa este mult mai luminoasă ca pe la noi la Bucureşti (suntem pe acelaşi fus orar cu Turcia) iar seara se lasă mai devreme. Practic, pe la ora 18 începe să se însereze iar întunericul nu se lasă prea mult aşteptat. Deşi scurt, somnul este reconfortant, mai ales după ce ne-am distilat emoţiile şi ne-am decantat impresiile. Astăzi vom recupera şi programul neefectuat ieri, respectiv o scurtă oprire în staţiunea port Side şi vizita la Manavgat Waterfall, o cascadă situată pe rîul care a făcut posibilă apariţia unor localităţi înfloritoare, în această zonă. Deşi şoseaua este paralelă cu marea, nu o vedem. Deodată, oprim. Ce se întîmplă? Privesc în faţă şi văd un semafor. Mă bufneşte rîsul 🙂 Este prima autostradă cu semafor, pe care o văd. La intersecţie, ioc pasaj deci, se-ma-fooor 🙂
„Side este un oras unic in Turcia, un adevarat muzeu in aer liber, situat la 75 km distanta de Antalya. Aceasta statiune unica se afla pe o mica peninsula plata, cu latimea de 300 m si lungimea de 800, pe care se ingramadesc minuni arheologice si inconjurata de apele albastre ale Mediteranei.
Turistii care vin sa se bucure de plajele largi de nisip si de hotelurile luxoase din zona raman impresionati de arhitectura partii vechi a orasului si mai ales de marturiile istoriei antice atat de bine reprezentate si conservate aici.
Printre cele mai importante vestigii se afla marele Amfiteatru din perioada elenistica, Templele Romane ale lui Apollo si Artemis, portile orasului, muzeul si apeductele. Amfiteatrul datand din perioada elena – capacitate de aproximativ 15.000 de oameni, templele romane ale lui Apolo si Artemis, apeducte si muzee.” Sursa AICI
Am luat această explicaţie de pe internet, pentru că altfel, n-aş fi avut de unde să ştiu. Adaug că această staţiune este vizitată în special de turiştii germani. În micul port turistic, alte şi alte vaporaşe invită la croazieră. Aflăm că acea cascadă lîngă care am oprit noi cu o zi înainte, de aici provine. Şi în această staţiune, abundă magazinele, hotelurile şi restaurantele. Ruinele antice nu m-au impresionat în mod deosebit deşi, din cele ce am auzit, la Amfiteatru se ţin spectacole în mod frecvent. Totuşi, locul forfotea de turişti!
Ieşind din partea veche a oraşului, vedem zona rezidenţială alcătuită din cochete blocuri cu doar cîteva etaje, şi vile elegante. Se construieşte şi aici, ca mai peste tot în Turcia, cu frenezie dar cu socoteală. În special, programul de împăduriri şi de ameliorare a solului este foarte vizibil peste tot. Nu după multă vreme, ajungem la cascadă.
Nu este chiar atît de mare sau de spectaculoasă dar, nici să trecem pe lîngă ea fără să o vedem nu se putea. Problema este că aceste două obiective, ne-au mîncat din timpul de parcurs pînă la Konia şi mai ales pînă la Nevsehir, locul de unde după ce vom dormi, vom vizita mîine, cele trei obiective principale din Cappadokia, ţinta principală a călătoriei noastre.
Pe marginea şoselei, din loc în loc, sunt expuse pe tarabe fructe şi legume din producţia localnicilor. Ţinutul este muntos, şoseaua şerpuieşte urcînd şi coborînd în serpentine aproape ac de păr, iar vegetaţia săracă acoperă cu greu stîncile negre. Nici pe aici, nu lipsesc turmele de cornute mici. Ne îndreptăm întins către Konia, oraşul în care vom vizita Mausoleul în care este înmormîntat Mevlana, pe numele său întreg Mawlana Jalal al-Din Muhammad Rumi. Potrivit Wikipedia, Mevlana „a fost unul din cei mai cunoscuți mistici persani și islamici, întemeietor al ordinului dervișilor mevleviți.
Rumi, denumit „prințul poeților sufi”, a fost un mistic care a amalgamat în sine gânditorul și artistul. În întreaga lui creație el a proslăvit iubirea divină, ghidul spiritual al biografiei sale. El nu l-a căutat pe Dumnezeu în afară, ci în sine însuși.”
Pe măsură ce ne apropiem de şes, terenul nu mai este doar calcaros şi dealurile sunt împădurite, dar este necesară irigarea pentru că precipitaţiile sunt rare. Am ajuns.
Vă invit să citiţi frumoasele poveşti ale Gabrielei
nu am fost in Side, deci ati avut clar un alt traseu. Frumos cum povestesti, foarte frumos! Minunate si pozele, mai ales ultima! Sunteti o pereche faina!
Mulţumim frumoc 🙂
Am avut un traseu dur dar, frumos. Pînă la urmă, a meritart să îndurăm acele chestii neplăcute. Relele s-au dus, amintirile frumoase rămîn. Cît despre aparatul meu… trebuie musai să fac ceva: ori îl reglez ca lumea, ori îl schimb.
Foarte frumos la cascadă, mai ales vegetaţia abundentă de pe malurile rîului. Mi-ar plăcea să locuiesc, undeva la noi, aproape de un rîu… dar în alte vremuri, cu vreo cincizeci de ani în urmă. Sau de ce nu, cu o sută şi. Asta ca să-mi placă şi oamenii din jur, mentalitatea de atunci. 😉
Ba, eu îs citadin % la %. Merg cu plăcere în natură dar, tot în oraş vreau să trăiesc. Mentalitatea de atunci însă, mi-ar plăcea şi mie. 🙂
Hmm, da, dacă în loc de stradă aş avea un (pî)rîu trecînd prin faţa porţii, aş putea declara prezentul drept un compromis satisfăcător. Nu de alta, dar mai degrabă aş asculta susurul apei decît trăncănitul capacului de canal sub roţile vehiculelor. În rest, e ca la ţară. 😉
Am copilărit într-o mahala bucureşteană în condiţii fix rurale: nici apă curentă nici canalizare nici asfalt (piatră de rîu) şi mi-a ajuns pentru toată viaţa.
Eu am copilărit chiar aici unde sînt acum. Pompa de apă era peste drum (mai tîrziu a adus ţeavă şi-n curte), canalizare era pe stradă dar taică-meu n-a vrut să se racordeze, drept pentru care şi acum sînt pe fosă septică, gaze au fost dar nu mai sînt şi-n veci n-or mai fi, iar strada era deja asfaltată (sper că nu mă înşeală memoria).
După douăzeci de ani de bloc, forţaţi de divorţul alor mei, am fugit de acolo ca de dracu’ şi nu vreau să mai aud de betoane şi de suportat hachiţele altora cu care împart pereţii şi cei doi metri pătraţi de aşa-zisă verdeaţă dintre două cutii de chibrituri numite ‘blocuri’.
Nu mi-e uşor, ba dimpotrivă, însă pentru liniştea de aici suport orice alte lipsuri. Deşi e totuşi problema cu capacul de canal…
Ştiu şi eu ce înseamnă hachiţele vecinilor dar, asta e 🙂
Locuinţa asta de două camere la bloc ne-a purtat destul noroc în viaţă, blocul este construit într-o fostă livadă de nuci, mă trezesc şi mă culc în ciripit de păsărele, soarele ajunge filtrat la ferestrele noastre de frunzele copacilor, blocul de vizavi este la o distanţă suficient de mare încît să nu vadă vecinii ce pun pe masă 🙂 adică suficiente motive să nu mai vreau altă locuinţă decît dacă, va fi să plecăm din ţară. Dacă nu, cel mai probabil, aici rămînem pentru tot restul zilelor noastre.
Sună acceptabil. La maică-mea, trezirea era pe la 3-4 dimineaţă în sunet de sertare, scaune sau capete aruncate în pereţi, însoţite de aproape invariabilul „aoleu, mă omoară, săriţi”, apoi dacă mai apucai să moţăi un pic, odată cu primăvara se „trezeau” la viaţă şi „sculele” audio ale naţionalităţii înlocuitoare, în toate blocurile din jur, împreună cu dialogurile lor „gureşe şi suave” între blocuri, pe geam sau afară în stradă.
Am scris deja mai demult despre asta, nu are rost să repet aici. Ideea e că aş fi plecat probabil şi sub pod într-o cutie de carton, decît să mai stau acolo. Am avut noroc că taică-meu s-a gîndit să-mi cedeze locul, plecînd pe ceea lume. Perfect timing, aş putea spune.
la chestia asta, n-am nimic de comentat.
Această fiinţă umană este o casă de oaspeţi:
În fiecare dimineaţă, un nou venit.
O bucurie, o întristare, o josnicie,
O criză de conştiinţă trecătoare, toate apar
Precum un oaspete neaşteptat.
Întâmpină-i şi bucură-i pe toţi!
Chiar dacă sunt un grup de regrete,
Ce-ţi zguduie violent casa golită de mobilă.
Totuşi, tratează onorabil fiecare oaspete.
El te poate conduce spre o nouă încântare.
Gândul întunecat, ruşinea, răutatea,
Întâmpină-le la uşă râzând,
Şi invită-le înăuntru.
Fii recunoscător oricărui oaspete ce vine,
Căci fiecare a fost trimis
Ca un ghid de dincolo.
(Mevlana Rumi)
multu mult, psi
cred că după ce voi deşerta sacul cu poveşti o să mai scriu cîte ceva despre islam, despre Medlana, etc. să vedem
Cascada Manavgat! 😛
Frumooos!
La Aspendos nu ati ajuns?
M-am ajuns. Ce este acolo?
Aspendos este cunoscut pentru cel mai bine conservat amfiteatru greco-roman din antichitate, cu o capacitate de cca.7 mii de locuri (fiind functional pana in 2005- fiind apoi pastrat doar in scop turistic). Se pare ca a fost construit de catre arhitectul grec Zenon pe la 155 i.en. Aamfiteatrul a fost mentinut si pastrat si de catre selgiucizi fiind folosit drept caravanserai.Drumul pana la Aspeendos este insotit de vechiul apeduct roman Eurymedon reabilitat inca din sec al 13 lea! .E fabuloasa constructia prin precizia arhitectonica si acustica .
Mulţumesc, Brindusa
Acum îmi aduc aminte că doamna ghidă ne-a spus cîte ceva despre dar, ne-a convins că nu merită să facem ocol şi să-l vedem. Aşa ghinion ca în această excursie, n-am avut niciodată. Rămîn totuşi, cu impresiile frumoase pentru că acelea contează pînă la urmă. Am văzut ceva asemănător în Peloponez, parcă
Heracleionse numea. Rectific, Epidaurus.Excursiile din sejurul meu din Antalia le-am achizitionat de la o agentie de turism locala. Dupa ce ne-am stabilit obiectivele de vizitat si am incheiat intelegerea scrisa ( dupa ceva tocmeala) , turcul Feryit ( fost profesor de istorie si apoi specializat la Hamburg ca ghid turistic , ne-a intrebat intr-o romana corecta , daca suntem multumiti)! :)A fost o incantare sa avem alaturi de noi un istoric. Iar la Perga a fost un adevarat regal.
In Side am fost dezamagita deoarece o parte din constructiile antice au fost recalibrate in scop turistic ( hanuri, restaurante si terase).
Da, tocmai vroiam sa va spun ca in Peloponez in Golful Saronic, cel mai important sit arhitectural este „sanatoriul” lui Asclepius unde terapia prin teatru si muzica era la mare pret.In special teatrul este o capodopera arhitecturala a lui Polycletes cel Tânăr de Argos ( constructia dateaza din sec al patrulea i.en.) fiind un unicat artistic admirabil integrat in padurea de pini si in situl respectiv .
Aspendosul este ceva mai impunator dar proportiile si acustica sunt atent pastrate si la Epidaurus.
Ghida noastră era (şi este) o specialistă în habarnism şi tupeu. Din prima zi de autocar (noi eram în avion) a intrat în coliziune cu un grup de turiste şi aşa au ţinut-o toată excursia. Respectivele doamne au insultat-o tot timpul, ghida s-a răzbunat pe tot grupul, etc. Chiar şi în ziua de Paşti s-au certat ca la Obor. Nu m-am amestecat deşi, ghinionul a făcut să fiu vecin de asutocar cu una dintre combatante 🙂 .
Am fost extrem de încîntat la Epidaurus de acustica perfectă şi mai ales de faptul că acolo, n-au fost lupte de gladiatori, niciodată. Locul acela a servit drept şcoală în perioada antică!
Imi pare extrem de rau ca ati nimerit fara de vina in razboiul altora. E cea mai disconfortanta situatie. De prin 2006 am renuntat la excursiile in grup, avand si eu in Rhodos o experienta nu tocmai placuta cu o ghida care pur si simplu a uitat sa ne ia de la hotel ( fiind primii inscrisi in acea excursie 😛 ) .Excursia am facut-o pe cont propriu am recuperat si banii de la duoamna :P, iar de atunci imi stabilesc propriul itinerariu.
Asa am ajuns si in Peloponez in drum spre Insula Kefalonia.Epidaurus a fost unul din obiectivele vizitate.
De obicei, sînt impulsiv şi chiar certăreţ 😛 dar acum, am făcut tot posibilul să mediez între cele două tabere, măcar perioade scurte de armistiţiu. Uneori, am reuşit 🙂
Cert este că şi pentru noi, a fost ultima excursie de grup.
Oricum sunteti a doua persoana care a avut de-a face cu „ghidusele” de la Christian Tour ( o amica de-a mea din Constanta a avut cam aceleasi neplaceri) . Normal ar fi sa i se faca cunoscute aceste aspecte si managementului companiei.Banuiesc ca aveti un contract incheiat cu acestia in care sunt stipulate si conditiile in care „malpraxis”-ul furnizorului de servicii ( inclusiv- bomboana pe coliva -adica ghida :P) poate fi sanctionat.
Ar însemna să fac prima reclamaţie din viaţa mea. Nu-mi permit să-mi cheltui timpul care mi-a mai rămas, în luptă cu mafia românească. Prefer să trag linie şi să merg mai departe. Am înţeles că erau destui doritori să se ia de piept cu Agenţia. Le urez succes. Dacă mă vor cita, mă voi duce. Altfel, precis, NU.
Atunci …pe cont propriu!
Cel mai sigur ! 😛
Sigur că da! 🙂 Mai ales că acum, avem experienţe din toate felurile de excursie. Cu alte cuvinte, ne-am copt 😛