Vremea n-a fost tocmai frumoasă dimineaţă dar, pe măsură ce se apropia ora amiezii s-a mai luminat şi timidele raze de soare au încercat să mai încălzească atmosfera, cît de cît. Atmosfera este deja încinsă de febrilitatea? alegerilor. Am mers, am votat, am plecat către Indagra – Romexpo – ca să văd ce noutăţi culinare au mai apărut. Aiurea: nimic nou sub cupola Pavilionului central. Chiar nimic. Nici pe aleea care duce către pavilion n-am remarcat altceva decît „preparatele tradiţionale româneşti”. Tradiţionale, pe naiba: cea mai mare parte a expozanţilor sunt deja organizaţi în micro uzine de fabricat şunci, cîrnaţi, pastramă şi alte „porcării” 🙂 Nu mă mai las păcălit. Nici alte preparate (dulciuri, miere, vin şi pălinkă etc) nu mă mai interesează pentru că seamnă între ele suspect de mult. Ca să nu mai spun de preţurile neruşinate. Am plecat fără să mai adăstăm – ca altădată – nici măcar să înfulecăm în grabă, doi mititei şi-o bere. Poate greşesc dar, TIBCO de altădată, părea ceva mai apetisant… În fine.
Ajuns acasă, mă interesez de situaţia votului. Pare promiţător: lumea votează în număr destul de mare dar, nu chiar atît de mare cît m-aş fi aşteptat. Pînă la ora asta – 19,30 – prezenţa la urne pare să se îndrepte către 35, poate 40 %. Îmbucurător pare a fi faptul că în urban, participarea a fost sensibil egală cu votul exprimat în mediul rural, mediu tradiţional aservit partidului de la putere. Vom vedea în curînd sondajele şi ne vom lămuri cître miezul nopţii cine-s cîştigătorii. Previzibil, pe locul întîi se situează Ponta, pe locul doi Iohannis iar pe locul trei pare să se configureze o surpriză care le va da multe bătăi de cap politrucilor din psd şi acl: Monica Macovei!
Ca de obicei, românii din străinătate sînt masiv împiedicaţi să voteze atît prin puţinătatea secţiilor de votare – nici măcar trei sute la peste trei milioane de electori, cît şi prin hîrţogăria complet inutilă pe care aceştia sînt obligaţi să o completeze: declaraţii pe propria răspundere că n-au mai votat şi nici nu vor mai vota!, ştampile insuficiente, etc. Ştiu guvernanţii din experienţă că românii de peste hotare sînt mai luminaţi şi nu votează la fel ca asistaţii din rural şi din urban. Mai nou, chiar şi studenţilor li se refuză dreptul de a vota, prin tot felul de şicane: lipsa formularelor, lipsa buletinelor de vot, etc, bleah. Normal: studenţii gîndesc şi cine are nevoie de oameni în stare să gîndească de capul lor? În nici-un caz Ponta şi ciracii săi! Aşa că, dacă nu va interveni o, cum să-i spun? Minune? Ponta va fi noul preşedinte, apără-ne Doamne, de aşa calamitate! Vom mai vedea… Poate că aceste două săptămîni rămase pînă la cel de-al doilea tur de alegeri vor produce o răsturnare în calculele politrucilor şi vom bifa o premieră: prima femeie preşedintă în România, doamna Monica Macovei!
Personal cred că actuala mafie politică nu va putea fi alungată de la putere decît dacă şi numai dacă, votul prin corespondenţă va deveni obligatoriu şi în România. Poate va veni o astfel de directivă cu caracter obligatoriu, de la UE. De ce nu?
Bună seara! Tibi, poate Dumnezeu ne iubește!
Servus, dragă Carmen!
Dumnezeu degeaba ne iubeşte dacă noi aşteptăm să ne bage în traistă altceva, decît le bagă în traistă asistaţilor, pesedeii. Peste patru milioane de tîmpiţi au votat Ponta? Dumnezeule mare!
Draga Tibi,
UE are ca baza democratia. Daca in Romania peste 40% au votat actualul guvern, pe care-l cunosteau foarte bine, nu poate veni UE sa ceara guvernului sa impuna noi legi.
De neinteles, dar au votat ce au votat, constienti fiind, de ce voteaza.
Sa nu uitam ca multi romini nici nu s-au deranjat sa se duca la vot, de ce ar interveni UE pt Romania?
Va veni o vreme, si nu peste mult timp, cind cetatenii tarilor vechi in UE se vor satura ca taxele lor, si platesc taxe mari, sa fie oferite noilor tari, care sa le distribuie in buzunarele unor moguli. Este un jaf pe fata si ma mir ca oamenii inghit asa ceva.
Sau se vor schimba regulile, sau UE se va auto-desfiinta si va ramine numai o common market, asa cum a fost la inceput.
Deja UE a devenit un monstru de coruptie si se rupe pe zi ce trece de oamenii pe care ar trebui sa-i reprezinte.
Odille,
eu cred că UE poate juca un rol mult mai important decît acela de piaţă comună, adică ce a fost la începuturile sale.
De la UE au venit în România multe directive foarte bune cum ar fi limita deficitului bugetar, legea confiscării extinse, de la UE au venit semnale foarte puternice pentru apărarea statului de drept în timpul loviturii de stat din 2012, şi mai sunt şi altele.
Cred că dacă Monica Macovei îşi va propune acest lucru, în actualul său mandat, votul – dacă nu obligatoriu pentru toată lumea – prin corespondenţă ar rezolva multe lucruri în această ţară. De-asta şi întreb: DE CE NU?
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-18448014-institutul-pentru-politici-publice-cere-vot-prin-corespondenta-pentru-romanii-din-diaspora-anunta-ofera-asistenta-juridica-gratuita-oricarui-roman-din-afara-care-judecata-ministerul-externe.htm