S-a declanşat zilele aceste o controversă despre o poezie, Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane. Sau mai bine spus, despre un politician care a recitat-o de curînd, la o lansare de candidaţi. Spiritele s-au încins dar, nimeni nu a încercat să vadă despre ce este vorba, cu adevărat. S-a spus despre autor, că a fost legionar. Este drept dar, Radu Gyr a fost ceva mai mult de atît: a fost un adevărat performer: a reuşit să fie întemniţat şi de Carol, şi de Antonescu, şi de comunişti. Pentru această poezie, a fost chiar condamnat la moarte, dar nu pentru vina de a fi fost legionar ci, pentru vina de a incita ţărănimea contra ordinii instaurate de comunişti. Puteţi citi o scurtă biografie a lui Radu Gyr pe portalul Creştin Ortodox . Încercaţi să nu uitaţi că acest om a petrecut peste 20 de ani după zăbrele. Şi vă ofer pentru reflecţie o altă splendidă poezie a acestui autor:
Iisus în celulă
Azi noapte Iisus mi-a intrat în celula.
O, ce trist si ce-nalt parea Crist !
Luna venea dupa El, în celula
si-L facea mai inalt si mai trist.
Mainile Lui pareau crini pe morminte,
ochii adanci ca niste paduri.
Luna-L batea cu argint pe vestminte
argintandu-I pe maini vechi sparturi.
Uimit am sarit de sub patura sura :
– De unde vii, Doamne, din ce veac ?
Iisus a dus lin un deget la gura
si mi-a făcut semn ca să tac.
S-a asezat langa mine pe rogojina :
– Pune-mi pe rani mana ta !
Pe glezne-avea urme de cuie si rugina
parca purtase lanturi candva.
Oftand si-a intins truditele oase
pe rogojina mea cu libarci.
Luna lumina, dar zabrelele groase
lungeau pe zapada Lui, vargi.
Parea celula munte, parea căpătâna
si misunau paduchi si guzgani.
Am simtit cum îmi cade capul pe mana
si-am adormit o mie de ani…
Când m-am desteptat din afunda genuna,
miroseau paiele a trandafiri.
Eram în celula si era luna,
numai Iisus nu era nicairi…
Am intins bratele, nimeni, tacere.
Am intrebat zidul : nici un raspuns !
Doar razele reci, ascutite-n unghere,
cu sulita lor m-au strapuns…
– Unde esti, Doamne ? Am urlat la zabrele .
Din luna venea fum de catui…
M-am pipait… si pe mainile mele,
am gasit urmele cuielor Lui.
– – –
Alte cîteva poezii ale lui Radu Gyr le puteţi găsi AICI. Cînd vom învăţa să nu mai judecăm oamenii numai după greşelile lor ci mai ales, pentru reuşitele lor eventual literare? Cînd vom începe să ne considerăm CREŞTINI şi în interior nu doar în semnele exterioare (închinare, pupat moaşte, etc)?
Imi plac poeziile lui Radu Gyr, cuvantul sau rezoneaza , vibreaza si au oxigenul pur si vertical al Carpatilor Romanesti!
Zilele astea m-am învrednicit să citesc ceva mai mult de şi despre acest poet mirabil. Şi mă înspăimînt de halul în care a reuşit regimul comunist să frîngă judecata limpede a neamului nostru. 😦
Daca acest poem manifest al poetului si eseistului – martir al inchisorilor a starnit atatea valuri , extrapoland – maine-poimaine , diversi „critici literari” ar putea sa ne interzica a-i citi si cita pe Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Emil Cioran, Nae Ionescu, romanul absolut -Petre Tutea, dar si pe inaintasul Nicolae Iorga si incomodul gazetar Mihai Eminescu!
Prostie în stare pură cu accente de politicianism grotesc.
Au vrut să-l atace pe Mihail Neamţu – care merită – dar l-au mînjit de fapt, pe Radu Gyr.
Cu interzicerea, este ceva mai greu, dar mai ştii?
Imbecilii ar fi în stare să încerce.
Salut Tiberiu, mi-era dor sa te citesc. Si da, ai dreptate, sunt intru totul de acord cu tine, oare asa o fi natura umana zidita a intina tot ce depaseste puterea noastra de intelegere? N-asi crede, pur si simplu unii nu se mai satura sa emita judecati asupra lucrurilor netraite de ei si sa le foloseasca in scopurile avantajoase pentru ei. Numai ca nici noi nu suntem prosti, deci nici usor de manipulat. 😉
Servus, Cammely! 🙂
Nu mai înţeleg de o bucată vreme, nimic. Cum se poate degrada fiinţa umană în aşa hal?
Problema este că mai sunt foarte mulţi proşti manipulaţi care din nefericire, dau cu votul acolo unde le spun ticăloşii şi suferim cu toţii. 😦
Servus Tiberiu, ce sa zic? nici eu nu mai inteleg nimic 😦 Eu mai nadajduiesc inca in mintea romanului…., chiar or fi asa usor de manipulat?
DA.
Abramburica şi ciracii, ştiu bine ce fac: prostesc poporul cu fabricile de diplome, pentru a-şi ascunde incompetenţa şi pentru a promova non-valori care să nu le ameninţe poziţiile lor, cîştigate prin fraudă şi plagiat: tonta, mang, ea însăşi, etc. De la Elena academicianca, via Dolfi Drimer post 1989, s-a umplut ţara de profesori care habar nu au ce înseamnă rigorile academismului. Ai întîlnit vre-un absolvent SH? Eu, DA! Mai mulţi.
Nu va suparati, Mihail Neamtu este o creatie promovata si sustinuta de ideologul „Noii Repuplici” , domnul Valeriu Stoica.si sustinut entuziast de alte persoane din viata politica publica! Initial s-a mizat pe potentialul domniei sale – enorm, acum remarc ca este chiar o persoana incomoda. De ce se lanseaza in croaziera, prototipuri de nava care nu au fost supuse mai intai, tetselor de anduranta?
Nu mă supăr deloc, dimpotrivă. Referitor la Neamţu, am postat mai demult
https://tiberiuorasanu.wordpress.com/2010/06/26/mark-lilla-spiritul-nesabuit-intelectualii-in-politica/
Din păcate, domnul Neamţu a eşuat înainte de a începe.
Iar domnul Stoica, nu prea reuşeşte să-şi învingă reflexele căpătate înainte de 1989.
Cît despre lansări fără teste, e limpede: frăţia transpartinică a partidului UNIC, funcţionează perfect. Deci?
Deci::P
Sistemul nu a fost gripat.
TOM GALLAGHER, profesor la Universitatea Bradford din Marea Britanie poate lansa, cu probitate, cea de-a doua carte de analiza zonala -sub un titlu sugerat :” Deceniile pierdute ale Romaniei si forma piratereasca de capitalism aplicat ” ! ( nota:Profesorul britanic Tom Gallagher a lansat in noiembrie 2010, la Bucureşti, volumul „Deceniul pierdut al României. Mirajul integrării europene după anul 2000″- o analiza extrem de lucida a etapelor de integrare in UE a Romaniei , facand o diagrama de tip SWOT- puncte tari-puncte slabe -asupra reprezentantilor indrituiti de UE in procesul decizional de aderare a Romaniei )
Am citit multe editoriale ale domnului Gallagher dar, cartea nu.
Avem mare talent să dăm şanselor de civilizare cu piciorul şi să ne complacem în jmechereala noastră neaoşă.
Minunata poezie! Cutremuratoare! Cum sa placa asa ceva …politicienilor nostri? Nici n-ar avea cum!
O zi frumoasa! 🙂
Ţinta a fost Mihail Neamţu dar, prin ricoşei s-a ajuns la Gyr.
Am găsit o bună explicaţie a întregii tărăşenii, aici:
http://www.evz.ro/detalii/stiri/sfanta-tinerete-electorala-despre-legionarism-pe-scena-operei-1010125.html
Şi alta,aici
http://www.reportervirtual.ro/2012/11/recurs-la-istorie-pentru-prosti-si-lasi.html
Si aici, o prezentare pertinenta! C
http://www.gandul.info/puterea-gandului/sa-i-ardem-cartile-lui-gyr-ori-sa-l-arestam-pe-neamtu-10284001
Am văzut, mulţumesc. Acum, ştim mult mai multe despre acest poet, de unde şi vorba ceea: tot răul spre bine. 🙂
Cu scuzele de rigoare pt. riscul de a va plictisi, inca o opinie !
http://blog.webphoto.ro/media/o-tapalaga-trista/
Chiar nu văd rostul scuzelor.
Despre Tapalagă, am o părere duală pentru că şi el, este dual: încercînd să joace cartea imparţialului, cade frecvent în păcatul exagerării din ambele poziţii.
Am spus mai demult, că astfel de oameni se comportă ca girueta care arată direcţia vîntului. Să mai amintim că este soţul unei judecătoare? Mai bine, NU!
De fapt, asistăm acum la o uriaşă repoziţionare a întregii suflări Gurnalistice.
Sintagma ” viitor de stea de mercedes” e atotcuprinzatoare pentru retetele de succes ale potentatilor gurnalistici ! Nu stiu cine se ascunde in umbra acestui site , dar verbuieste cu maiestria unei katange!
Cred că am obosit. Nu ştiu ce înseamnă ” viitor de stea de mercedes”.
Steaua în trei colţuri reprezintă dominaţia Mercedes-Benz asupra uscatului, mării şi aerului. A apărut pentru prima dată în 1909 pe un Daimler, în 1926 fiind adăugată cununa de lauri pentru a marca unirea cu Benz. Sigla actuală, steaua într-un cerc.
Domnul Tapalaga tb. sa se ingrijeasca de totul sau! E limitat de un CERC!
OK! , mulţumesc pentru detalii.
Glumind puţin, îţi spun un banc:
” cum vă numiţi? o întreabă un pasager pe stevardesă. Mercedes. Vreo legătură cu? DA; preţul.” 🙂
Corect! Un banc cu mesaj …Fiind egalitate de sanse concluzionez ca serviciile de bord sunt prestate si de … stewarzi! 🙂
Categoric, DA! Din păcate, prea puţine femei apelează stevarzii. 🙂
Din pacate? De ce? Sunt stewarzi celebri care au ales sa presteze in Emirate- „Flying with Emirates Airlines” ! 😛
întrebarea este, zic eu: de ce judecăm oamenii după rău, dacă vrem să primim în schimb bine?
referitor la neamţu, eu cred că nu i s-ar fi sărit aşa la gât dacă nu ar fi avut ceva antecedente. şi nu pentru că ar fi originar din zona legionarilor lui sima… nu am însă decât câteva speculaţii, apărute ici şi colo.
poezia recitată de el, a fost şi pe blogul meu, iar eu nu-s legionar, iar mişcarea sfinţilor arhangheli mihail şi gavril, mişcarea căpitanului a avut un miez bun în începuturile ei, un fond puternic creştin, care a degenerat apoi…
apropo… şi nichifor crainic a fost legionar. şi chiar şi eliade a fost …chiar dacă pe el l-au atras mai mult obiectivele spirituale ale grupării.
perfect de acord cu cele spuse de tine. problema este că suntem în campanie şi denaturăm groaznic, orice.
am totuşi o mică observaţie de făcut: şi lui Eliade i s-a lipit eticheta de legionar deşi, nimeni nu a reuşit să demonstreze acest lucru explicit. nici măcar Culianu care enervat, chiar a vrut să demonstreze acest lucru. au apărut în gazetele vremii cîteva articole semnate Eliade dar, nu s-a putut stabili paternitatea certă a acestor articole + un interviu inventat cap-coadă de un pseudo-jurnalist al vremii. legionarismul lui Eliade a fost vînturat în cercurile academice americane după moartea sa, cînd începuse demolarea operei sale. păcat numai că, antum, n-a respins aceste acuze, mulţumindu-se întotdeauna, să surîdă enigmatic. presupun că acolo, în Chicago, era destuil de periculos să te delimitezi de legionari, aşa cum a făcut-o explicit, Culianu, care avea să plătească cu viaţa această nesăbuinţă, alături de implicarea în mişcarea regalistă de la începutul anului 1990.
Neamţu din păcate, a aşuat înainte de a începe o carieră politică şi acum, stă ca un pietroi la gîtul lui MRU în colegiul din Arad în lupta ARD cu USL.
despre Gyr nu mai spun nimic. am dat suficiente referinţe în articol şi mai ales, la comentarii.
eu cred că neamţu şi-a pus pe cap o pălărie cam mare, aşa cred. şi o să-i ajungă până la gât.
cât despre eliade… s-au făcut extrem de multe asocieri între el şi eroul lui, ştefan din „noaptea sânzienelor”, sincer, nu m-ar mira ca el să fi fost adept al ideilor, al spiritualităţii legionare (cea profund creştină) dar asta nu atenuează cu nimic admiraţia mea.
de când ne cunoaştem, cred că ştii, sunt adepta declarată a neridicării pietrei şi a judecătorului unic, Tatăl.
toţi marii intelectuali din acea vreme, s-au aflat sub influenţa lui Nae Ionescu şi au căzut în greşeala de a crede că legionarismul poate fi o salvare din ghearele clasei politice corupte de atunci. unii s-au implicat mai activ, Eliade, NU!
ştii că nici eu nu-s adeptul aruncării cu piatra…
mă enervez totuşi, că facem întotdeauna referire la crimele legionarilor dar, ne ferim să mai aducem în discuţie crimele comuniştilor mult mai recente şi pe scară mult mai largă.
ba, îi mai şi votăm cu frenezie, pe urmaşii şi pe adepţii lui ilicescu, cel mai recent criminal în massă din istoria României.
ps. am pus pe blogul de rezervă o cugetare veche din 1916 care pare a fi scrisă, azi.
tibi, chiar şi publicistica eminesciană (mai puţin ştiută) pare scrisă astăzi. 🙂
psi, uite un exemplu
https://tiberiuorasanu.wordpress.com/2010/09/22/un-articol-scris-de-mihai-eminescu-in-presa-anilor-1870-1889/
🙂
ar trebui să-l readuci în lumină. 🙂 sunt mulţi care nu ştiu de fapt că eminescu a fost (înainte de a fi poetul românilor) un strălucit publicist, extrem de vertical şi de incomod…
dragă psi, nu-mi pot propune acest lucru dintr-un motiv simplu: Eminescu nu este preferatul meu nici ca poet, nici ca gazetar. am dat acest exemplu pentru că mă doare că în timp, NIMIC nu s-a schimbat în mentalul nostru…
Abia acum am văzut că și pe tine te-a durut purtarea politicienilor.
Mă doare mai ales, habarnismul agresiv şi prostia.
N-a ce face: mă resemnez cu entuziasm calp.
Reblogged this on Dictatura justitiei.
salut,
subscriu postarii lui tibi
Servus, Scorpion! 🙂
Mulţumesc tare mult pentru acest coment.
Reblogged this on Noua Republică, Filiala Sibiu.
Te salut! 🙂
E binevenita postarea ta.
Ma folosesc de cuvintele prietenului nostru Skorpion si spun „subsriu” la comentariul tau „Prostie în stare pură cu accente de politicianism grotesc.
Au vrut să-l atace pe Mihail Neamţu – care merită – dar l-au mînjit de fapt, pe Radu Gyr. „
Servus, fini! 🙂
Bine-ai revenit, şi mulţumesc. Te mai aştept… 🙂
[…] Radu Gyr […]