Graţie prietenului Teofil căruia îi mulţumesc iar, recent am intrat în posesia unei cărţi despre care habar nu aveam : “Întoarcerea din rai” de Mircea Eliade. Dacă tot am ratat ediţia apărută la Humanitas în 2008, am cumpărat ediţia apărută ieri, 01 septembrie 2010, ediţie difuzată îmreună cu “Juranalul Naţional”. (Hm!). Cartea este amplu prefaţată de Dan C. Mihăilescu, dispune de o cronologie cuprinzătoare (despre viaţa şi opera lui Eliade ) alcătuită de Mihai Iovănel, o amănunţită părere a lui Eliade însuşi despre această carte (10 pagini) şi referinţe critice (15 pagini). Pe scurt, este o bijuterie.
Eliade s-a înscris în 1925 la Facultatea de Litere şi Filosofie, unde îi va avea ca profesori pe Constantin Rădulescu – Motru, P.P. Negulescu şi Nae Ionescu. După ce în octombrie 1928, obţine licenţa cu o teză despre filosofia Renaşterii, pe 20 noiembrie pleacă în India unde obţinuse o bursă de la Maharajahul Manindra Chandra Nandy de Kassimbazar; (Descris în Biblioteca Maharajahului).
După episodul despărţirii de profesorul şi mentorul său – Dasgupta – ruptură survenită în urma poveştii sale de dragoste cu Maitreyi – fiica profesorului, Eliade pleacă în Himalaya unde se adăposteşte la cîteva mănăstiri, în 1930. Anul următor, revine la Calcutta, apoi revine în ţară. Apare ca fiind de la sine înţeles, faptul că acest periplu indian fusese RAIUL din care se va întoarce Eliade. Va nimeri direct în iadul confruntărilor politice ale vremii. Dictatura carlistă, legionarii, asasinarea prim-ministrului I.G. Duca, arestarea (în 1934) lui Nae Ionescu, toate aceste lucruri îl vor marca profund pe tînărul Eliade. Să revenim la carte.
În Mai 1933 apare romanul Maitreyi, roman care cîştigase un concurs de manuscrise, comisia fiind formată din Perpessicius, Cezar Petrescu, Mihail Ralea, Şerban Cioculescu, G. Călinescu. Succes fulminant atît de public cît de critică literară. Premiul de 20. 000 lei, îi va fi înmînat de Alexandru Rosetti, iar pînă de Crăciun, fiind reeditată de trei ori, tirajul acestei cărţi va atinge 10. 000 de exemplare vîndute.
Anul următor, pe fondul frămîntărilor politice, apare totuşi romanul “Întoarcerea din rai”, prima parte dintr-o serie de cărţi care urmărea să descrie aspiraţiile generaţiei sale, serie din care va mai scrie “Huliganii”în 1935 şi “Lumina ce se stinge”.
“Întoarcerea din rai e cu adevărat romanul tinerei generaţii româneşti de la începutul anilor ’30 … Minus latura religioasă, atitudinea o anticipează frapant pe a scriitorilor din generaţia 2000. Sexualitatea, beţiile, drogurile, şi un spleen perpetuu caracterizează personajele care nu ştiu evident, ce să facă cu viaţa lor” – scrie N. Manolescu în Îstoria sa critică, lucrare monumentală, apărută în 2008.
“Nu am nimic cu literatura ta, atîta vreme cît nu o consider opera unui literat.Mi-a plăcut întotdeauna să văd în romanele tale timpul liber al unui om extrem de ocupat, fantezia unui savant în devenire, libertăţile unui filosof … “ – îi scria lui Eliade prietenul său, Constantin Noica. Noica îşi va face mai tîrziu, un soi de mea culpa : “ Pentru mine, asta (Huliganii) e prima ta carte … de extremă tinereţe … Astăzi trebuie să admit că, înăuntrul literaturii, ai posibilitatea de a crea opera aceea … Lectura Huliganilor m-a făcut să nu mai fiu neîncrezător”.
Dan C. Mihăilescu, din prefaţa căruia am şi extras cele de mai sus, spune : “ Apropo de scrisori către cei din ţară, vreau anume să închei cu o vorbă a lui Liviu Rebreanu către mai tînărul său confrate, aşa cum o relatează Eliade în scrisoarea către Mircea Zaciu din 16 octombrie 1984 : Maestrului îi plăcuse întotdeauna Întoarcerea din rai, dar regreta că nu-l terminasem. – Este doar primul volum dintr-o trilogie, am încercat să mă scuz. – Nu-ţi vorbeam despre asta, mă întrerupse Liviu Rebreanu cu zîmbetul lui blînd şi grav totodată. Acest prim volum este neterminat! Dacă l-ai fi transcris măcar o singură dată, ai fi descoperit multe lucruri pe care încă nu le cunoşti. Lucruri importante pentru semnificaţia romanului. (Evident, avea dreptate). Care ar fi fost acele lucruri importante pentru Eliade, cel din 1984!, autorul, cuminte, nu ne mărturiseşte … “
Şi mai adaugă Dan C. “Astăzi, neofitul în cele istorico-literare, dar sincer iubitor de proză incandescentă poate citi Întoarcerea din rai pur şi simplu ca pe un roman de dragoste, prietenie şi anarhie instinctuală”.
Evident, asta voi face şi eu.
BLOGUL ZILEI : http://bibliophyle.wordpress.com/
Ada mă îmbie cu prăjituri care arată fabulos, tu mă inciţi cu aceste propuneri de lecturi…
Până nu termin cele trei proiecte la care lucrez încrucişat, nu mă ating de alte cărţi!
Oare ciocolata aerată făcută de Ada mi-ar putea altera originalitatea scriiturii?
Menţionez că ultima postare am făcut-o sub influenţa ciocolatei şi a gogoşilor berlineze.
Măcar cumpără această carte cîtă vreme se mai găseşte la chioşcuri.
Repet, este o bijuterie inclusiv prin aparatul critic care o însoţeşte.
Nu am mai cumpărat un ziar de ani buni, Jurnalul Naţional chiar nu este pe lista mea de nici-un fel dar, de data asta …
He heee, ciocolata aerată ! Buuuună chestie. 😛
A, eu am interdicţie la citit, nu la cumpărat. Îmi cumpăr bunătăţi dar le las pe mai târziu. De la fiecare târg de carte am venit cu portbagajul plin dar nu mă ating de ele ca să nu mă virusez!!!
Ei, lasă, că ai citit despre multe cărţi aici, pe bloaga asta, fără să te mai şi atingi de ele cu privirea ta directă, pe paginile lor. 😀
O să scriu cîte ceva şi despre cartea asta, o să scriu cîte ceva şi despre o altă carte pe care am semnalat-o deja şi anume, „Fata din Nazaret” – Petru Popescu.
Scrie, Tibi! Nu te opri!
O să mai scriu Doina, măcar o vreme.
Apoi, o să tac. Ştiu eu de ce…
Poţi să renunţi la blog numai cât să scrii un roman. Pe urmă te întorci pe blog să-l promovezi! 😀
Lenea nu este admisă decât în reprize de maxim două zile!!!
Te-am supărat? Nu mai zici nimic?
😀
Ba nu m-ai supărat deloc !
M-ai ins-pirat. Am început să-mi scriu cartea. IAR. 😛
Bravo mie! Şi ţie!
De fapt bravo ţie! Şi mie! 😛
Doina dragă,
Recitesc unele dintre postările mele mai vechi şi mă apucă un soi de melancolie la graniţa cu exasperarea disperării. Uite :
https://tiberiuorasanu.wordpress.com/2010/01/27/noua-cortina/
Vezi cum se scurge timpul ?
Am scris pe acest blog, mult şi condensat.
Rareori am făcut rabat calităţii. Ei şi ?
tibi, doina, salut! Va felicit pentru tenacitate si calitatea scrisului! Sper „sa mi se ia si mie”- fiindca de o vreme, ma simt in scădere de tonus, de motivaţie…
scrie, tibi, scrie, scrisul unui om pasionat de carte, de cartea de valoare, cum esti tu, va aduce roade bune nu peste muta vreme, sunt sigura
🙂
Servus nora,
şi bine ai revenit pe modestul meu blog. 🙂
Scriu eu ce scriu, poate scriu bine ce scriu, dar uneori mă apucă lehamitea de scris şi îmi vine să să mă re-refugiez în lectură … 🙂
Mulţumesc tare mult, pentru îndemn. Voi ţine cont, de.
Bună Nora,
Mă bucur că faci echipă cu mine ca să-l motivăm pe Tibi.
Gaudeamusul este aproape, nu? 😀
Salutare!
Uite ca te incurajez si eu, recunosc, sunt egoist, pentru ca sper sa am si eu macar un rand in carte: X umbla creanga, sau cum iti vine inspiratia.
Salut
Sigur sa veia avea si tu parte de o metiune consistenta. Cum altfel ?
Nu e pacat ca ai ratat editia din 2008 , era cu muuult mai scumpa ca de altfel tot ce apare la Humanitas, ceea ce mi se pare teribil de nedrept. Mircea Eliade era prins in atatea proiecte stiintifice incat a considerat intotdeauna activitatea de prozator drept o delectare, o pauza in ragazul dintre imensele sale proiecte de istorie a religiilor.iata de ce nu a avut timp sa-si revada cartea. dar aceasta pauza este pentru noi, ca sa citez alta personalitate literara, „datatoare de extaze” unice
Este drept ca la Humanitas cartile sunt destul de scumpe dar, de cele mai multe ori inchid ochii la pret si ma las atras de titlu si de autor.
Eliade oricum merita citit indiferent cit ar costa cartile sale.
Ca si multi altii, desigur.
Postare nouă.
Ce frumoase dialoguri. De ce nu mai continua si in 2020